Нови простор за игру у Блоку 21

Заменик градоначелника Београда Горан Весић обишао је данас новоотворено дечје игралиште у Булевару Зорана Ђинђића и у оквиру обележавања „Дечје недеље” присуствовао манифестацији организованој за децу Новог Београда. Догађају су присуствовали заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић, члан Градског већа Стево Марушић, градска секретарка за инспекцијске послове Соња Божовић, подсекретарка за културу Гордана Гонцић, директор ЈКП „Зеленило – Београд” Слободан Станојевић и глумац и директор Установе културе „Вук Караџић” Светислав Гонцић.

Весић је истакао да је изградња овог дечјег игралишта била веома значајна за све становнике Блока 21.


– Када смо пре неколико година усвојили нови Статут града и доносили Закон о главном граду, ми смо овакве међублоковске површине које никоме нису припадале преузели, ставили у надлежност Града и општина и сада можемо да их уређујемо. Неколико пута сам разговарао са грађанима овог блока, тако да радимо на томе да добију нове лифтове и да се зграде уреде, јер у овом блоку живи скоро 10.000 људи. Један од захтева био је да се уреди дечје игралиште. JКП „Зеленило – Београд” уредило је два дечја игралишта, за шта смо издвојили скоро 16 милиона динара, односно око 130.000 евра, и данас је овај простор пун деце. Ту је и простор намењен старијима који је сада диван кутак у коме ће људи моћи да уживају и имају бољи комфор живота – казао је Весић, подсетивши да је у овом делу Београда, како би се смањиле гужве, уређено и паркирање са зонирањем.

Он је најавио да ће се са уређењем блокова наставити и у будућем периоду.

– Политика Града је да у сваком делу Београда имамо исти комфор, а то значи дечја игралишта, уређене улазе, могућност да људи могу да се одморе, да у близини имате вртић и школу. То желимо да постигнемо у сваком делу Београда, без обзира на то да ли се ради о Новом Београду, Теразијама, Арнајеву или било ком другом делу града. Нема већег задовољства него када видите децу како уживају јер то значи да сте урадили праву ствар – казао је заменик градоначелника.

Један од становника овог насеља Вид Цвишић казао је да су станари веома задовољни уређењем дечјег игралишта, а да су истовремено и пензионери добили свој кутак где могу да се окупљају.– Деца су одушевљена, а парк је и пре свечаног пуштања већ био пун. Овакви садржаји су потребни свуда, јер деци треба омогућити да се друже. То су генерације које нас наслеђују и које ће и у будућности учинити да наше друштво буде што хуманије – казао је Цвишић.

Програм „Дечје недеље” у овом насељу почео је извођењем химне Београда заједно са хором Дечјег културног центра под руководством Леонтине Вукомановић, а потом је, уз песму и игру овог хора, кловнова и глумаца позоришта „Пинокио”, пред најмлађом публиком одиграна и представа за децу.

Два нова дечја игралишта, урађена по важећим стандардима и нормативима, као и простор за шах и миран одмор, који су повезани са остатком зелених површина у блоку простиру се на укупној повшини од 4.300 квадратних метара.

Поред класичног дечјег игралишта намењеном деци узраста од 5 до 12 година површине 267 квадрата, са четири реквизита, на другом игралишту површине 199 квадрата за узраст деце од 2 до 12 година, поред комбинованог реквизита, љуљашке и клацкалице уграђени су и елементи развојно-едукативног карактера, чији је саставни део полигон, кога чине шест игара: „Шаке и стопала”, „Скок на једној нози”, „Пањеви”, Суножни скокови”, „Жабљи скок” и „Школица”, а игре које се налазе унутар полигона су „Јежева кућица”, „Скок у даљ” и „Огледало за два играча”.

Око дечјих игралишта постављена је метална заштитна ограда, а због заштите површина од непрописног паркирања постављено је и 80 металних заштитних стубића. 

Од парковског мобилијара постављено је 14 клупа са наслоном, девет бетонских ђубријера и три шах стола са клупама. 

Хортикултурни радови биће изведени у периоду мировања вегетације. Извршиће се обнова травњака на површини од 3.020м2 сетвом травног семена. Такође, планирана је и садња два стабла високих четинара,  седам  стабала високих лишћара  и шест стабала средњих лишћара, као и 145 комада листопадног жбуња и 35 комада зимзеленог жбуња. 

© ЈКП Зеленило-Београд