Нови дрворед у Улици маршала Толбухина

ЈКП „Зеленило-Београд“ засадило је данас дрворед црвеног храста у Улици маршала Толбухина на Новом Београду. 

Садња је извршена поводом предстојећег Дана Секретаријата за заштиту животне средине Града Београда (1. априла).

Саднице су засадили председник Скупштине града Никола Никодијевић, члан Градског већа Владимир Јестратијевић, директор ЈКП „Зеленило – Београд” Слободан Станојевић и вршилац дужности подсекретара за енергетику Милан Вулевић. 

Никодијевић је рекао да је за 29 година постојања Секретаријата за заштиту животне средине урађено много, пре свега на подизању свести грађана, као и људи који воде Град Београд о важности и потреби очувања животне средине.

– Данас је комплетиран дрворед који броји укупно око 40 стабала. У последњих неколико година овај секретаријат је донео низ стратешких прописа по којима Град Београд и данас функционише. Један од најважнијих прописа је Стратегија пошумљавања чији је циљ очување постојећих  шумских капацитета, али и њихово повећање. На Стратегију пошумљавања надовезују се и друге, попут Стратегије о заштити квалитета ваздуха и очувања водоизворишта – рекао је Никодијевић. 

Према његовим речима, у последњих неколико година посађено је око 200.000 садница, што су подаци којима се Град Београд поноси.  

– Не смемо се тиме задовољити и морамо да наставимо да радимо јер су у питању кључни сегменти квалитета ваздуха, заштите водоизворишта и заштита земљишта од ерозије. За нас је јако битна одлука према којој у Београду ниједно стабло не може да буде посечено, а да два нису засађена. Захваљујући управо тој одлуци, данас у Београду имамо много већи број зелених површина у односу на период од пре пет година, али и много бољи квалитет паркова, зеленила и шумских подручја – додао је председник градске скупштине. Никодијевић је додао да ће Град Београд наставити да подржава све активности Секретаријата за заштиту животне средине и пружити неопходну помоћ како би се и даље радило на буђењу свести грађана када је реч о екологији. 

– Желимо да у тај процес укључимо још већи број суграђана јер смо у овом заједничком послу пре свега партнери. Све што радимо намењено је будућим генерацијама које би такође требало да живе у граду који је очуван и хуман. Захваљујем ЈКП „Зеленило – Београд” које је преузело велики део одговорности у последњих неколико година. Бројне  зелене површине, паркове, спортска игралишта и урбане џепове одржава управо ово предузеће и само у току прошле године уређено је 48 таквих јавних простора. Када је у питању заштита животне средине, све градске службе су укључене у процес и чинимо велике кораке за бољу будућност нашег града – закључио је Никодијевић. 

Вршилац дужности секретара за заштиту животне средине Ивана Вилотијевић подсетила је да је заштита животне средине један од најважнијих задатака сваке локалне самоуправе.  

– Секретаријат за заштиту животне средине постигао је јако добре резултате у последњих неколико година. Некада су у питању ствари које грађани не могу лако да примете, али ћемо наставити одговорно да радимо свој посао како би наш град и даље могао да се поноси великим бројем квалитетно уређених зелених површина. Свако има право на здрав живот и у том смислу заштита животне средине је један од најважнијих задатака. Град Београд је препознао важност екологије и због тога се за заштиту животне средине одвајају значајна средства – рекла је Ивана Вилотијевић. 

© ЈКП Зеленило-Београд