• Почетна
  • Новости
  • На новим теренима за фудбал у парку Ушће одиграна ревијална утакмица

На новим теренима за фудбал у парку Ушће одиграна ревијална утакмица

Екипе Града Београда и Српске уметничке репрезентације Art football Србија одиграле су ревијалну пријатељску утакмицу на новоизграђеним теренима за мали фудбал у парку Ушће. 

У тиму Града Београда играли су градоначелник Синиша Мали, председник Скупштине града Никола Никодијевић, заменик градоначелника Андреја Младеновић, члан Градског већа Драгомир Петронијевић, секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак, директор ЈКП „Зеленило –Београд” Слободан Станојевић, директор Туристичке организација Београда Миодраг Поповић, подсекретар за спорт и омладину Никола Рајичић, подсекретар за образовање и дечју заштиту Игро Раичевић и оперативни директор у Дирекцији за грађевинско земљиште и изградњу Београда Предраг Вулиновић. 

Другу екупу сачињавали су глумци и музичари који се залажу за развој свести у области културе, екологије и заједништва- Милан Калинић, Марко Ђуровски, Милан Митровић, Бане Лалић и други.

Синиша Мали рекао је да је терен на коме је одиграна ова утакмица један од девет нових који је у овом парку урађен у протеклих годину дана. Осим тога, урађене су и две теретане на отовреном.

– Грађани могу бесплано да уживају на теренима за кошарку, бадминтон и одбојку. Ово је нова слика Београда и парка Ушће, који је раније био зелена површина, а коју грађани нису могли да користе. Данас овде има много људи, ту су нове стазе, тренутно се завршава атлетска стаза дужине три километра која ће се простирати целим парком, нова бициклистичка стаза дужине два километра. Дакле, на 88 хектара, колико има овај парк, уводе се нови садржаји и спроводе реконструкције – објаснио је Мали.

Овом ревијалном утакмицом, навео је градоначелник, промовишемо здрав начин живота  и све што смо урадили на овом простору. 

Синиша Мали је подсетио да је прошле године у Београду засађено 5.000 стабала, те да је у плану да се и ове године засади толико.

– Желимо да Београд буде зелен и лепши како бисмо деци оставили право место за живот. Ове године ћемо покренути пројекат изградње гондоле која ће повезивати парк Ушће и Калемегдан. Ове године ћемо кренути и са постављањем панорамског точка и јарбола од 120 метара на коме ће се вијорити српска застава. Овај парк ће бити најлепши у овом делу Европе – истакао је Мали.

Градоначелник је подсетио да је у престоници у протекле четири године уређено више од 200 зелених површина, дечјих игралишта и теретана на отвореном.

– Жеља нам је да имамо што више таквих терена. Битно је и то што се на њима постављају реквизити по највишим стандардима, а све у жељи да деци омогућимо детињство какво смо ми имали и које смо проводили играјући се напољу. У парку Ушће постављене су и камере, а Комуналној полицији сам дао налог да га чешће обилазе. Морамо да развијамо свест о томе да оно што радимо остављамо будућим генерацијма. Београд је наш дом који треба да чувамо јер је најлепши на свету – рекао је градоначелник и позвао суграђане да користе садржаје које овај парк има.

Он је нагласио и то да су сви садржаји у овом парку бесплатни, као и то да су у Београду прву пут изграђени терени за мали фудбал са травнатом површином и заливним системом.

Музичар Бранислав Лалић је рекао да је жеља његове екипе да пропагира културу и спорт. Он је навео да ће та екипа за 20 дана учествовати на Светском првенству уметника у фудбалу које се одржава у Москви и позвао грађане да 20. маја у 17 сати дођу на стадион „Вождовац” где ће уметници одиграти хуманитарну утакмицу против великих бивших фудбалских звезда.

Иако је уткмица у парку Ушће била пријатељског карактера, након два полувремена и изједначеног резултата, после пенала, победила је екипа уметника.

Пре почетка утакмице представници оба тима су засадили два нова стабла врсте лалиног дрвета у близини терена за фудбал.  

 

Лалино дрво (Liriodendron tulipifera) је декоративна врста. Листови стабла обликом подсећају на мужички инструмент лиру, по чему је врста и добила име. Цветови стабла су слични цвету лале, па је у нашем народу ово дрво понело назив Лалино дрво.

© ЈКП Зеленило-Београд