Нова теретана на отвореном у Блоку 34

Секретар секретаријата за спорт и омладину Славко Гак и генерални директор ЈКП „Зеленило Београд“ Слободан Станојевић обишли су данас новоизграђену теретану на отвореном у Блоку 34 на Новом Београду.

„Један од стратешких циљева Секретаријата за спорт и омладину је школски спорт, а најбитнији сегмент тога је рекреација. Тешко је дефинисати све потребе грађана Београда када је у питању рекреација али је важно обезбедити грађанима да могу бесплатно да се баве спортом. Рекреација мора бити доступна свима. Надам се да ће оваквих површина бити још више и да ће оне постати место окупљања Београђана, нарочито омладине. На оваквим теренима грађани могу улагати у своје здравље и верујем да ћемо у наредним годинама бити здравија нација.„ –рекао је овом приликом Славко Гак, и захвалио се „Зеленилу Београд“ које даје велики допринос уређењу оваквих површина.

На површини од 80 квадрата, на подлози од шљунка, постављене су справе за вежбање на отвореном. Суграђани ће моћи да вежбају на справи за трбушњаке, истезање, на козлићу и на клупи за истезање.

Направљена је прилазна стаза површине 60 м2 и постављене су две клупе за одмор.

Околни травњак је обновљен сетвом семена на површини од 300 квадратних метара, а око површине на којој се налазе реквизити, засађено је укупно 100 м2 листопадног и зимзеленог шибља.

„Данас смо у прилици да грађанима Београда понудимо 41. теретану на отвореном која је у систему „Зеленила Београд“. Ово је пракса коју смо започели пре неколико година и данас у нашим теретанама имамо више стотина реквизита. Ово је једна мини теретана која има 4 реквизита али су нам репрезентативци Србије у каратеу из карате клуба „Студентски град“ данас показали да на ова 4 реквизита могу да се изведу многобројне различите вежбе. Изградњу теретана на отвореном изводимо у сарадњи са Секретаријатом за комуналне и стамбене послове и наравно са Секретаријатом за спорт и омладину који је укључен у избор справа. У наредном периоду очекујем да са Секретаријатом за спорт осмислимо још боље и квалитетније програме. „ -казао је Слободан Станојевић. Он је истакао да „Зеленило“ са 1300 дечјих игралишта, 500 спортских терена и 41 теретане на отвореном, жели да омогући бесплатне садржаје у свим деловима Београда, и најавио скоро отварање још две нове теретане на отвореном на општинама Палилула и Раковица, као и изградњу још десет теретана до краја године.

IMG 0028 422
IMG 0034 505
IMG 0041 594
IMG 0049 670
IMG 0050 680
IMG 0077 913
IMG 0087 976
IMG 0091 1004
IMG 0093 1014
IMG 0099 1043
IMG 0105 1069
IMG 0110

 

Теретане на отвореном су изграђене широм Београда . Справе се уграђују на површинама које су обухваћене Програмом одржавања зелених површина ЈКП “Зеленило Београд”.

У теретанама на отвореном уграђене су справе различитих типова. Подлога испод њих је, у зависности од карактеристика справе, од бетона, траве, сепарисаног шљунка или специјалне гуме.

Током 2015. године изграђено је 5 теретана на отвореном у улицама Римској, Војводе Степе, Џона Кенедија, Челебићкој и у Пионирском граду. У овој години, до сада, фитнес реквизити су постављени у Устаничкој улици, Булевару Војводе Мишића, Булевару Михајла Пупина и у улици Марка Милановића.

С обзиром да грађани радо користе теретане на отвореном и стално нам указују на потребу за њиховом изградњом у стамбеним насељима, ЈКП „Зеленило-Београд“ ће и у наредном периоду интензивно наставити са изградњом теретана на отвореном широм Београда, а у циљу побољшања квалитета живота наших суграђана.

ЈКП „Зеленило Београд“ позива суграђане да искористе лепо време и теретане на отвореном које је ово Предузеће изградило на свих десет општина, да вежбају на чистом ваздуху у природи, како би учинили добро себи и свом здрављу.

© ЈКП Зеленило-Београд