КУПУЈТЕ ЈЕЛКЕ СА БУСЕНОМ

ЈКП „Зеленило-Београд“, и ове године, за Новогодишње и Божићне празнике има у понуди јелке са бусеном.

У понуди су две врсте новогодишњих јелки -  смрча (Picea abies)  и Панчићева оморика (Picea omorika) које суграђани могу купити у нашим расадницима у ул. Војводе Степе бр. 405 и ул. Марије Бурсаћ бб у Земуну.

Радно време расадника је радним данима од 7 до 15 часова, а расадници ће бити отворени за продају јелки и у суботу 17. и 24. децембра у периоду од 7 до 15 часова.

Цене се разликују у зависности од висине стабла:

Цена стабла висине до 1 м износи 1.500 динара;

Цена стабла висине 1,0-1,5 м износи 2.000 динара;

Цена стабла висине 1,5-2,0 м износи 2.500 динара;

Цена стабла висине веће од 2,0 м износи 3.000 динара.

ЈКП „Зеленило-Београд“  и ове године апелује на грађане да купују јелке са бусеном, јер тиме утичу на заштиту животне средине и спречавање сече младих стабала четинара.

У периоду док трају празници и док јелке буду украшавале домове суграђана, потребно је повести рачуна о неколико важних ствари које ће помоћи да садница и после празника буде у доброј кондицији и добром здравственом стању.

Како би се јелка што боље одржала у собним условима, током празника потребно је да се редовно орошава, тј.прска водом, као и да се редовно залива одстајалом водом собне температуре. Влажност супстрата треба одржавати умереном.

Приликом кићења јелке треба водити рачуна о украшавању њеног врха, како се он не би поломио или оштетио. Један од начина да се сачува врх, јесте да се уз врх постави неки штапић или оловка, па тек онда украс. Јелку такође не треба поставити близу грејног тела, јер то може изазвати опадање четина. Уколико постављате светлеће елементе, препорука је да се класичне лампице замене лед светлима.

Када прођу празници, дрво не треба одмах износити напоље на место садње, већ је потребно да се обезбеди период прилагођавања. Најбоље би било да се јелка остави неколико дана у ходнику или просторији која се не греје, а после овог периода да се посади на предвиђено место. Садња се врши када земља није замрзнута, односно када спољна температура није испод нула степени Целзијуса.

Уколико се јелка сади у двориште, имајте на уму да ће она у наредним годинама израсти у високо дрво, па зато пажљиво треба одабрати место за садњу. Такође, водите рачуна да садницу не засадите сувише близу објекта, а уколико немате адекватно место за садњу, јелку можете донети у наше расаднике, како би је радници „Зеленила“ посадили на унапред планираним површинама у Граду.

Када говоримо о трендовима у украшавању јелки, ове године доминирају следећи стилови:

Увек актуелан класични стил где се  у декорацијама користе искључиво типичне новогодишње боје- црвена, бела, златна и зелена, уз неизоставне фигуре Деда мраза, оловних војника, патуљака и слично. Јелке су богато накићене, са пуно украса, кугли и украсних трака;

Природни/натур (одрживи) стил у ком преовлађују мирне боје: боја дрвета, бела, све нијансе јесењих плодова од жуте, наранџасте, браон до неизоставне црвене боје. Украси су израђени од природних материјала, шишарки, разних плодова, коре дрвета, сушеног цвећа, листова, папира.

Максималистички стил где у декорацијама преовлађују разноврсни декоративни елементи – велики вештачки цветови, вештачке гране са штрасом, машне, украсне траке и кугле разних величина и боја. Боје се уклапају према амбијенту. Јелке су по правилу веома богато украшене.

Срећни празници!

 

                       

© ЈКП Зеленило-Београд