• Почетна
  • Новости
  • ЈКП „Зеленило-Београд“ узело учешће у пројекту „Не коси још лоло“ – Београдски пчелари предлажу шареније зелене површине у градовима

ЈКП „Зеленило-Београд“ узело учешће у пројекту „Не коси још лоло“ – Београдски пчелари предлажу шареније зелене површине у градовима

Симболично, на Дан планете Земље, у Београду започиње пилот пројекат „Не коси још лоло“ који ће по угледу на светске метрополе применити другачији начин кошења и одржавања зелених површина у градовима. Иницијативу је покренуо „Bee Center“, пчеларски центар из београдских Силоса, а пројекат се реализује у сарадњи са ЈКП „Зеленило-Београд“, уз подршку амбасаде Холандије у Београду, земље које предњачи у овом пољу.

Идеја иза овог пилот пројекта да се свим пчелама, али и лептирима, бумбарима и осталим опрашивачима који живе код нас, пружи већи приступ храни и станишту.

Део зелених површина у граду које се не користе директно за рекреацију становиштва или из неког другог разлога морају да остану монокултурне и кратко кошене, прећи ће на нов начин одржавања. Пилот пројекат подразумева различите приступе кошењу тих парцела. У Академском парку ће бити посејано медоносно биље које ће се косити мозаично, што значи да се при сваком кошењу оставља део травњака непокошеним како би цвеће постигло свој пун циклус, а пчеле и други опрашивачи имали извор хране и место за станиште. Неке локације по ободу града ће имати другачији приступ и косиће се периодично и то после маја и после септембра. Током ове године свега пар локација са ограниченим простором ће прећи на нов модел кошења како би се тестирао нови приступ у одржавању.

Пчеле, као и сви остали опрашивачи су у константном опадању и бројне врсте су стављене на листу угрожених, док су поједине сасвим нестале. У Београду број врста је око 250, док је на нивоу целе Србије око 800, али се број такозваних солитарних пчела смањује из године у годину. Интензивна пољопривреда, климатске промене и коришћење пестицида негативно утичу на број опрашивача широм наше земље, па су се парадоксално градови показали као безбеднија места за живот ових бића, без којих нема опстанка живота на планети, јер се процењује се да би дошло до масовног изумирања свега неколико година након што би нестали сви опрашивачи.

Важно је напоменути да се због овога неће повећати број комараца или крпеља, а очекивани бенефити пројекта „Не коси још лоло“ су разни. Истраживања рађена у неким светским градовима су показала да се број опрашивача повећао на местима где трава није била често кошена, а цвеће и виша трава су боље апсорбовали топлоту и влагу због чега се смањио и утицај топлотних џепова у њиховој близини. Пчелари из „BeeCenter“-а заједно са стручњацима са Биолошког факултета у Београду пратиће промене у броју опрашивача на тим местима како би на крају пројекта имали конкретне стратегије за наставак и унапређивање кошења у Београду, као препорука и за друге градове.

Пројекат лансирамо овог четвртка у Академском парку где ћемо од 10h одржати радионицу за све заинтересоване комшије и медије, као и сејање медоносних биљака са децом из староградског вртића.

Овакво кошење је већ заступљено у већим европским градовима, а партнер у пројекту је амбасада Холандије где је овај модел одавно усвојен и који помажу Београду и Србији да лакше и боље примени добру праксу коју су са успехом тестирали код себе годинама уназад.

 

                                                                                        

© ЈКП Зеленило-Београд