ЈКП „Зеленило-Београд“ уређује цветне површине

Као и сваке године, у овом периоду, врши се садња jесењег цветног расада. Ове године „Зеленило-Београд“ на јавним зеленим површинама у цветњацима и цветним лејама на територији 10 градских општина засадиће преко 350 000 комада цветног расада.

Цвеће као што је дан и ноћ - Viola, беле раде-Bellis, Myosotis, шебој-Sheiranthus, итд. у палети од 20 различитих боја и нијанси красиће зелене површине града у рано пролеће.

Градске цветне партере улепшаће на пролеће и преко 90.000 луковица које се такође саде у овом периоду. Луковице лала су најбројније, и има их у преко 30 различитих боја и форми. У цветним лејама наћиће се и зумбули, нарциси, шафран итд.

Највише садница цвећа се посади на територији општине Стари град, на Савском венцу и Врачару.

ЈКП „Зеленило-Београд“ располаже са 12 хектара површине за производњу биљног материјала на отвореном, и 7.000м² под стакленицима где производња садног материјала траје непрестано током целе године.

Као што „Зеленило-Београд“ уређује јавне површине, јесен је идеално време за уређење дворишта и балкона, па можемо суграђанима који желе да оплемене своје вртове дати неколико савета. Сада се могу попунити огољена места на травњацима. У овом периоду мушкатле се могу размножити вегетативним путем –резницама, а перене се могу размножавати дељењем тако што ћете биљку поделити оштрим ашовом, да сваки део садржи део кореновог система и неколико пупољака.

Прилика је да башту обогатимо садњом врста које зиму проводе у стању пoдземних изданака а који се раздвајају деобом : Девојачко срце (Dicentra spectabilis), перуника (Iris) , ђурђевак (Convalaria majalis), божур (Paeonia). Поред тога, можемо  посадити двогодишње цвеће које је у виду формираних расада отпорних на зимске услове: дан и ноћ (Viola tricolor), незаборавак (Myosotis), турски каранфил (Dianthus barbatus)… Све наведене цветне врсте се саде на размаку од 20 цм, сем турског каранфила где је растојање веће, око 30 цм. Осим за садњу луковица и двогодишњег цвећа, јесења садња је погодна и за руже, шибље и украсно дрвеће.

“Није довољно само живети!” – рече лептир, “Потребно је имати мало сунца, мало слободе и мало цвећа!” (Ханс Кристијан Андерсен)

© ЈКП Зеленило-Београд