ЈКП „Зеленило-Београд“ прославило 90 година од оснивања

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић заједно са директором ЈКП „Зеленилo-Београд” Слободаном Станојевићем поздравио је данас у Старом двору запослене „Зеленила-Београд“ на прослави јубилеја 90 година постојања предузећа.

Градоначелник је честитао свим садашњим и бившим запосленима обележавање јубилеја и поручио да му је част да буде градоначелник града који има предузеће са тако дугом традицијом као што је „Зеленило”.

– Предузеће од 90 година је предузеће са много традиције, које се много развијало и које је достигло значајан ниво. Његови резултати су фасцинантни и на завидном нивоу и то смо видели и у презентацији, али то видимо и сваког дана на улицама града. Због свега тога можемо упутити само речи похвале људима који раде у „Зеленилу-Београд” – рекао је градоначелник.

Он је запосленима поручио да раде одговоран, важан и леп посао којим чине да град буде зеленији, здравији и лепши.

–Поред свих других подједнако важних сегменaта, које моји сарадници одлично и одговорно обављају, највише се залажем да град буде здравији. Свестан сам колико је инфраструктура важна и видите колико се Горан Весић залаже за тај посао и заиста га обавља добро. Моја пак усмерења су ка зеленијем граду и то са „Зеленилом” могу да учиним – рекао је он.

–У наредном периоду имаћемо много акција у које ћемо желети да укључимо грађане да заједно учинимо град зеленијим, али ту ћемо најпре морати да имамо подршку „Зеленила”.  Град Београд је увек ту за ово предузеће, да вам омогући боље услове за рад. Ваша фирма је велика заједница од чак 1.200 радника, а на нама је да вам дамо боље услове како би ви дали свој бољи допринос – рекао је он и пожелео „Зеленилу” да још много година слави и успешно послујe.

Слободан Станојевић је истакао да је, поред веома великог броја пројеката које „Зеленило” ради у Београду, најпоноснији на Парк Војводе Вука који је урађен у рекордном року за нешто више од 60 дана и који је сада у пуном капацитету коришћења.

–У року смо завршили и плато код београдског Победника на који се чекало 30 година, као и Пионирски парк. Након 58 година смо обновили Парк Пријатељства, који је понос свих запослених у  нашем предузећу. Са њим смо употпунили Парк Ушће који је т један од најлепших акве врсте у региону и овом делу Европе – рекао је Станојевић.

Он је нагласио да се данас ради на петнаестак градилишта од којих је издвојио Парк Милутина Миланковића и Парк Шумице, где се радови одвијају утврђеном динамиком и који ће ускоро бити доступни грађанима.

–Моја оцена је да је „Зеленило” израсло у једно одговорно, мобилно и одлично опремљено предузеће, које прихвата све изазове. Јако сам поносан и на то што смо кроз бројне акције укључили грађане и заједно смо у мисији за лепши, уређенији и зеленији Београд – истакао је Станојевић.

Овом приликом су додељена признања запосленима за значајна остварења и ванредне доприносе из области делатности Предузећа. Признања су добили:

 • Биљана Радисављевић, вртлар IV – Сектор одржавања јавних зелених површина
 • Драган Пантић, водећи вртлар - Сектор одржавања јавних зелених површина
 • Димитријa Васиљeвић, вртлар IV - Сектор одржавања јавних зелених површина
 • Милош Гашевић, вртлар IV - Сектор одржавања јавних зелених површина
 • Љиљана Мијаиловић, руководилац Погона - Сектор одржавања јавних зелених површина
 • Мирољуб Миленковић – Служба за енергетику и одржавање објеката
 • Рајко Вуклиш, водећи столар – Сектор за изградњу
 • Јованка Бијелић, организатор I финансијског рачуноводства – РЈ за финансијско рачуноводствене послове
 • Светлана Перлић, пословођа стакленика – Сектор за биљну производњу
 • Соња Станисављевић, одговорни пројектант за хортикултуру – Сектор за развој, планирање и пројектовање
 • Бојана Рогуља, директор Сектора - Сектор за развој, планирање и пројектовање
 • Гордана Алексић, референт јавних набавки – РЈ за јавне набавке и комерцијалне послове
 • Чедо Лалић, возач, руковалац специјалних возила – Сектор за транспорт и механизацију
 • Зоран Гаврић, возач, руковалац специјалних возила – Сектор за транспорт и механизацију
 • Драган Костић, вртлар II - РЈ за заштићена природна добра

Догађају су присуствовали главни урбаниста Марко Стојчић, секретар за културу Иван Карл, директори београдских јавних комуналних предузећа, представници београдских општина и људи из културног и јавног живота.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Када се показала потреба за оснивање службе која би се организовано старала о јавним зеленим површинама, Град Београд је давне 1929. године основао службу „Одсек за паркове“– данашње „Зеленило-Београд“.

Од тог времена предузеће се организационо мењало у више наврата, док није добило организацију какву има данас.

Прослава јубилеја увек је добра прилика да се окренемо уназад и погледамо резултате који су иза нас. Само у претходних пет година, ЈКП „Зеленило-Београд“, Београд извршило је санацију или изградњу нових садржаја на близу 300 локација.

Многи велики и успешни пројекти су завршени су од октобра прошле до октобра ове године. Завршене су санације паркова, уређени међублоковски простори и дечја игралишта, теретане на отвореном, спортски терени и простори за кућне љубимце на свим градским општинама.

На општини Раковица  обновљено је дечје игралиште у улици Станка Пауновића Вељка бр.54-62.  У оквиру површине намењене дечјој игри издвојене су две зоне.

У првој зони, постављено је седам нових, савремених, атестираних реквизити из производног програма „Зеленила-Београд“, који су у складу са важећим безбедносним стандардима.

У оквиру простора игралишта формирана је и површина за едукативну игру исцртавањем на застору -школица, аутићи, дрво, ракета. Ова едукативно забавна зона употпуњује зону са реквизитима и омогућава анимирање већег броја најмлађих корисника простора.

На општини Земун извршена је санација дечјег игралишта у Првомајској улици бр.2 На овој површини извршена је комплетна обнова старог игралишта. Постављени су нови реквизити за игру деце на гуменој подлози, а за пратиоце је уграђен већи број клупа. У Земуну је извршена и санација сквера на Магистратском тргу, који је сада добио нов, уређен изглед. На тргу су постављени младеначка клупа и вењак уз који су засађене руже пузавице врсте Don Juan. Ово ће бити романтично место на коме ће младенци моћи са се фотографишу приликом венчања у општини Земун.

На Звездари је током протеклих годину дана ЈКП „Зеленило-Београд“ извршило уређење неколико локација. Санирано је дечје игралиште у ул. Вељка Дугошевића бр.18-24. Малишани који живе у насељу између улица Јелене Миоч и Учитељске такође су добили саниран простор за игру.

У Учитељском насељу између улица Мис Ирбијева, Раљска, Велизара Косановића обновљено је дечје игралиште и све приступне стазе. Терен за кошарку је асфалтиран и уграђени су нови кошеви, а око терена су постављени потпорни и зидићи за седење. На игралишту је, на подлози од ливене гуме, постављено шест реквизита за игру деце.

У Звездарској шуми извршени су радови на изградњи павиљона и летње учионице на отвореном.

Парк код Шесте београдске гимназије добио је ограђен простор за слободно пуштање кућних љубимаца који ће допринети угоднијем и безбеднијем дружењу власника и њихових паса.

Широм општине Вождовац у овој години вршене су поправке стаза и степеница. Неке од локација на којима су вршени радови су Браће Јерковић, Устаничкој, Боривоја Стевановића, итд. Станари у ул.Боривоја Стевановића добили су и ново дечје игралиште са пет реквизита. У Улици Булевар ослобођења  такође је изграђено ново дечје игралиште. Станари улице Војводе Степе добили  су на коришћење нову теретану на отвореном.

На Новом Београду потпуно је обновљен Парк Пријатељства. Простор површине 10,05 хектара је обновљен је, поштујући степен заштите који ужива овај парк (знаменито место, културно добро). Старе камене плоче кречњачког порекла замењене су светло сивим и светло црвеним гранитним плочама.  Укупна површина застора под новим каменим плочама је близу 8.000 m. Замењени су и кречњачки ивичњаци новим гранитним у дужини од 1.843 m.

На асфалтним стазама обновљен је слој асфалта укупне површине од око 10.500 m²  и постављене су нове гранитне ивичне траке у дужини од 4.500 m.  Направљено је више места за одмор посетилаца, па парк сада има 24 нове клупе. На простору парка постављено је 15 нових ђубријера. Камена обележја „стабала мира“, њих 191, која су садили страни државници и остале значајне личности, издигнута су и очишћена.  Уместо стабала која су недостајала, засађене су нове саднице. Замењена је 61 садница "стабала мира". На слободним површинама у парку засађено је још 80 нових стабла. Вегетација је допуњена са још 3.440 садница декоративног шибља. Травњак је  обновљен постављањем травног бусена на површини од 3.300 m² и сетвом семена на површини од 16.000 m².

Стамбена насеља на Новом Београду су такође добила обновљене садржаје. У Булевару Милутина Миланковића 130 изграђен је кутак за миран одмор са рустик гарнитурама и новим стаблима. У улици Булевар Михајла Пупина бр. 11-15 изграђен је парк за псе. 

У насељу Бежанијска коса, у Улици Пеђе Милосављевића станарима је од априла месеца на располагању нова теретана на отвореном са шест различитих справа за вежбање постављених на подлогу од шљунка. Простор за вежбање на отвореном изграђен је и у улици Омладинских бригада, такође на Новом Београду.

Врачар је постао богатији за један обновљен терен за кошарку на углу Милешевске и Цара Николаја где су осим нове подлоге, замењене и конструкције кошева што сада омогућава лепшу игру. Ново игралиште обрадовало је малишане у улици Јована Рајића.

На општини Чукарица санирана је површина сквера Надежда Петровић у Улици Николаја Гогоља. На овом простору је обновљено дечје игралиште које је сада са новим реквизитима и у складу са свим важећим безбедносним стандардима.

На Старом граду улице Скадарска, Зетска, Симина, Емилијана Јосимовића уређене су и засађен је нови дрворед. На простору ове општине уређен је и сквер на углу улица Милутина Бојића и Палмотићеве.

 Стари град се може похвалити и једним обновљеним парком који је добио изглед какав приличи парку у самом центру Београда, на Топличином венцу. У Парку Војводе Вука  радови су подразумевали комплетну обнову свих стаза, платоа, степеништа,  дечјег игралишта и зелене површине. Уређење је обухватило површину од 3.800 квадратних метара. У парку се, као и до сада, налазе Споменик војводи Вуку и Банатска чесма. Нови елемент у парку је позорница у оквиру платоа. Поплочавање у парку израђено је од гранитних плоча тамно сиве, светло сиве и црвене боје (укупно 836 м2). Све гранитне  плоче имају противклизну завршну обраду. На делу платоа формиран је ружичњак , који је оивичен гранитним ивичњаком.  

 У парку је изграђено и ново дечје игралиште са подлогом делом од ливене гуме и делом од гранулисаног шљунка. Уграђено је укупно 8 реквизита за игру деце: љуљашка са два седишта , две њихалице, реквизити „ UNIMINI CLAV“, UNIMINI KOPPY“, „ DRAGONFLY“ и „ AGITO Q“.

На простору парка постављена је 21 клупа и 10 металних ђубријера. Вегетација је обновљена новим декоративним врстама. Парк краси 16 нових стабала високих лишћара, 29 стабала ниских лишћара, а од четинарских врста засађена су три стабла ариша. Пројектом је предвиђено да на овој површини постоји континуитет цветања различитих врста биљака, током већег дела године.

На Савском венцу уређена је јавна зелена површина испред ветеринарског факултета. У парку Мањеж постављени су столови за шах, а у Хајд парку је изграђена нова теретана на отвореном.

Радови на многим градилиштима су у току. На општини Палилула у току је санација два дечја игралишта у улицама Јастребачка и Ромена Ролана, где ће бити саниран и спортски терен и теретана на отвореном.

На Новом Београду је у току санација игралишта иза ТЦ „Стари Меркатор“, у Блоку 11ц. У Улици Булевар Николе Тесле у току су радови на обнови игралишта, теретане на отвореном и терена за баскет. Теретана на отвореном гради се и у Булевару Арсенија Чарнојевића.  Велики пројекат реконструкције шеталишта Лазаро Карденас, који ће се изводити у три фазе, је започет током ове године. У првој фази биће саниран део шеталишта у Блоку 45. У току су радови на санацији шеталишта, два дечја игралишта, 4 спортска терена и изградњи саобраћајног полигона за децу.

У улицама Церски венац и Кедрова, на Чукарици је у току поправка пешачких стаза, а у улици Поручника Спасића и Машаре радници ЈКП „Зеленило-Београд“ завршили су санацију дечјег игралишта, а радови на озелењавају чекају повољне временске прилике.

Ускоро ће и станари улица Миле Димић и Николе Мараковића на Раковици добити на коришћење по једно обновљено игралиште.

На Вождовцу је у току санација парк-шуме Шумице, где ће бити обновљене пешачке стазе, дечје игралиште, теретана на отвореном, а биће изграђен и парк за псе.

У Устаничкој улици на Звездари у току су радови на санацији дечјег игралишта које се налази у близини вртића „Чигра“.

На Савском венцу ће до краја године бити завршени радови на комплетној  санацији стаза и игралишта у парку Милутин Миланковић.

Настављено је са континуираном садњом нових стабала на зеленим површинама, како би се повећао и обновио зелени фонд Београда. Осврнућемо се на веће акције садње. Формиран је нови дрворед у Улици Маршала Толбухина. У парку Ушће засађено је 300 стабала. У Звездарској шуми засађен је 190 стабала јасена.

Поводом јубилеја који обележава Предузеће, запослени у ЈКП „Зеленило-Београд“, Београд су прошле недеље, заједно са замеником градоначелника Гораном Весићем засадили 90 стабала у облику броја 90.

Садња сезонског цвећа у градским цветњацима је вршена два пута у току сезоне. Као и сваке године засађено је оба пута по близу 400.000 цветова. Ове године „Зеленило“ је направило  посебан цветњак на Аутопуту, поред искључења за Бежанијску косу. Ћирилични натпис „СРБИЈА“  ће од сада дочекивати све посетиоце града који долазе из правца Аеродрома или испраћати оне који одлазе. За израду натписа „СРБИЈА“ било је потребно 3 500 садница сезонског цвећа у бојама српске заставе.

Сасвим је сигурно да сваком посетиоцу Београда застане дах када погледа овакав цветњак, а у грађанима који овде живе изазове осећај поноса.

Још један новитет када је улепшавање Београда у питању је и вертикално озелењавање дуж саобраћајница Булевар Војводе Мишића и Булевар Михајла Пупина, где су на  ограду на разделној траци монтиране саксије са сезонским цвећем и перенама различитих врста.

„Зеленило-Београд“ је своју делатност и производни програм представило на два сајма- Сајму хортикултуре и Сајму „Треће доба“.

Предузеће је учествовало у Акцији пролећног уређења Београда, заједно са осталим комуналним предузећима.

Традиционалне акције у организацији „Зеленила-Београд“ којима подржавамо и награђујемо суграђане који воде рачуна о окружењу –„Уредимо заједно“ и „За зеленији Београд“, успешно су реализоване и током ове године.

„Зеленило-Београд“ учествовало је у одржавању едукативних радионица за децу у основним школама, у оквиру пројектта „Зелена школа“, у сарадњи са организацијом „Урбан рајтс“.

Први пут ове године обележен је Дан комуналне делатности у чему је учествовало и наше предузеће уз промоцију делатности, пројеката и механизације коју поседује за извршење различитих послова. Овај дан ће се убудуће обележавати сваке прве суботе у септембру.

За ЈКП „Зеленило-Београд“ сваки дан је дан када суграђанима показује како води рачуна о зеленим површинама. Наши запослени су свакодневно на терену, где под будним оком јавности обављају своје послове, улепшавају паркове, игралишта, цветњаке, а све на задовољство суграђана због којих, на крају крајева, и постојимо.

© ЈКП Зеленило-Београд