• Почетна
  • Новости
  • ЈКП „Зеленило-Београд“, Београд садњом у Пионирском парку обележило Дан предузећа

ЈКП „Зеленило-Београд“, Београд садњом у Пионирском парку обележило Дан предузећа

Поводом обележавања 91. године од оснивања, ЈКП „Зеленило-Београд“ је у Пионирском парку и ове године на дар Београђанима засадило вредну садницу, која се не може често видети на зеленим површинама.

Садницу је, заједно са генералним директором ЈКП „Зеленило-Београд“, Београд  Слободаном Станојевићем засадила директорка Института за онкологију и радиологију Србије проф. др Даница Грујичић.

Генерални директор ЈКП „Зеленило-Београд“, Београд је рекао да је у протеклој години борба за здравље била у првом плану и да му је велико задовољство што садницу поводом Дана предузећа ове године сади заједно са проф. др Даницом Грујичић. Истакао је да се предузеће борило са епидемијом на све доступне начине, и да се нада да ће се ова ситуација завршити и да ће „Зеленило-Београд“ успешно наставити да се развија још десетинама година.

Проф. др Даница Грујичић је директору и запосленима у „Зеленилу-Београд“ честитала Дан предузећа и истакла да јој је велика част да засади садницу у Пионирском парку. Истакла је да је порука ове садње веома важна јер ни једна хипербарична комора не може заменити кисеоник који дају стабла.

„Морамо научити да чувамо животну средину, морамо бити много дисциплинованији и не можемо гледати само своје интересе него водити рачуна о интересу читавог друштва. Здрава животна средина је најважнија за очување здравља, јер колико год да смо активни и живимо здраво, ако удишемо загађен ваздух, пијемо загађену воду и једемо загађену храну не можемо бити здрави.“  - рекла је проф. Грујичић.

Садница која је засађена је врсте Cupressocyparis Leylandii –Лејландов пачемпрес, висока око 6 метара. Ова веома декоративна врста пачемпреса је настала укрштањем у Енглеској. Величанственог је хабитуса са густом компактном крошњом која се грана од земље. Четине су изражене тамнозелене боје. Може порасти у висину 15 до 20 метара, а достиже ширину од 6 метара.

© ЈКП Зеленило-Београд