ЈКП „Зеленило-Београд“ апелује - купујте јелке са бусеном

ЈКП „Зеленило-Београд“ и ове године, за Новогодишње и Божићне празнике има у понуди јелке са бусеном у својим расадницима у ул. Војводе Степе бр. 405 и ул. Марије Бурсаћ бб у Земуну.

Радно време расадника је радним данима од 7 до 15 часова.

У понуди су две врсте новогодишњих „јелки“-  смрча Picea abies и јела (Abies alba).

Цене се разликују у зависности од висине стабла:

Цена стабла висине до 1 м износи 1.500 динара

Цена стабла висине 1,0-1,5 м износи 2.300 динара.

Цена стабла висине 1,5-2,0 м износи 2.500 динара.

ЈКП „Зеленило-Београд“  апелује на грађане да купују јелке са бусеном, јер тиме утичу на заштиту животне средине и спречавање сече младих стабала четинара, а стабло, које је служило као украс у дому, након празника, враћамо природи.

Суграђани који, након празника, немају где да посаде своју јелку, могу је донети у расадник „Зеленила“, а ми ћемо је, у нашој традиционалној акцији садње новогодишњих јелки, посадити на некој од јавних зелених површина.

 

У периоду док трају празници и док јелке буду украшавале домове суграђана, потребно је повести рачуна о неколико важних ствари које ће помоћи да садница и после празника буде у доброј кондицији и добром здравственом стању.

Како би се јелка што боље одржала у собним условима, током празника потребно је да се редовно орошава, тј. прска водом, као и да се редовно залива одстајалом водом собне температуре.

Када прођу празници, дрво не треба одмах износити напоље на место садње, већ је потребно да се обезбеди период прилагођавања. Најбоље би било да се јелка остави неколико дана у ходнику или просторији која се не греје, а после овог периода да се посади на предвиђено место. Садња се врши када земља није замрзнута, односно када спољна температура није испод нула степени Целзијуса.

Приликом кићења јелке треба водити рачуна о украшавању њеног врха, како се он не би поломио или оштетио. Један од начина да се сачува врх, јесте да се уз врх постави неки штапић или оловка, па тек онда украс. Јелку такође не треба поставити близу грејног тела, јер то може изазвати опадање четина.

…………………………………………………………………………………………………………..

Ове године, трендовима украшавању јелки су разнолики.

Од увек актуелног класичног стила, где се  у декорацијама користе искључиво типичне новогодишње боје - црвена, бела, златна и зелена, уз неизоставне фигуре Деда Мраза, оловних војника, патуљака и слично. Јелке су богато накићене, са пуно украса, кугли и украсних трака;

Преко природни/натур (одрживи) стил у ком преовлађују мирне боје: боја дрвета, бела, све нијансе јесењих плодова од жуте, наранџасте, браон до црвене боје. Украси су израђени од природних материјала, шишарки, разних плодова, коре дрвета, сушеног цвећа, листова, папира.

Па до максималистичког стила где у декорацијама преовлађују разноврсни декоративни елементи – велики вештачки цветови, вештачке гране са штрасом, машне, украсне траке и кугле разних величина и боја. Боје се уклапају према амбијенту.

Уколико се одлучите да ове године поставите светлеће елементе на јелку, препорука је да се класичне лампице замене ЛЕД светлима која троше много мање електричне енергије.

Срећни празници!

                                        

© ЈКП Зеленило-Београд