• Почетна
  • Новости
  • ИЗАБРАНИ ПОБЕДНИЦИ У ТРАДИЦИОНАЛНОЈ АКЦИЈИ „ЗА ЗЕЛЕНИЈИ БЕОГРАД“

ИЗАБРАНИ ПОБЕДНИЦИ У ТРАДИЦИОНАЛНОЈ АКЦИЈИ „ЗА ЗЕЛЕНИЈИ БЕОГРАД“

ЈКП “Зеленило-Београд”, Београд је данас доделило захвалнице и награде победницима и учесницима акције „За зеленији Београд“ на завршној свечаности проглашења победника на Малом Калемегдану. Догађају су присуствовали заменик градоначелника Горан Весић,  генерални, директор ЈКП „Зеленило-Београд“, Београд Слободан Станојевић као  и многи други градски функционери.

Том приликом Весић је доделио награде и захвалнице појединцима који су уређењем балкона, дворишта и зелених површина дали допринос здравијем, зеленијем и лепшем Београду.

Весић je нагласио да је ово једна од бољих акција коју град има јер у њој учествује велики број грађана који се труде да покажу уређивањем дворишта, балкона, околине да желе да учине Београд зеленијим.

–Седаманест година ова акција се спроводи и ове године има 21 добитник у седам категорија. Честитам свим победницима, не само најбољима од најбољих, већ свим пристиглим пријавама, којих је било 500. Захвалан сам им и желим да имамо још више оваквих акција у које су укључени грађани, како би наш град био још зеленији – рекао је заменик градоначелника.

Он је објаснио да предузеће „Зеленило–Београд” тренутно ради на 19 различитих локација, а да је у последњих пет година уређено 500 зелених површина.

–За 90 година постојања овог предузећа они су порасли у једну велику компанију која може да се мери са компанијама на европском нивоу. Најновији Парк војводе Вука који су уредили је парк на којем би нам позавидели и евопски градови – поручио је Весић.

Акција „За зеленији Београд“ из године у годину расте и данас има 7 категорија такмичења и то: најлепша зелена површина око стамбене зграде, најлепши балкон, најлепша зелена површина испред пословних објеката, најлепше школско двориште, најлеше зеленило око предшколске установе, најлепше уређено зеленило угоститељског објекта и најлепша окућница.

Генерални директор ЈКП „Зеленило – Београд” Слободан Станојевић  је упутио честитке свим награђенима и рекао да је веома поносан на oву акцију која се континуирано одржава 17 година.

–Ова акција која се одржава толико дуго и чија традиција је победа свих нас. Ова лепа манифестација расте и све је снажнија. То је доказ наше јаке жеље за уређенијим простором. Ми смо на истом задатку  и када год вам је потребно нешто слободно нас можете позвати и увек смо на услузи грађана – рекао је Станојевић.

Он је истакао пројекте који су урађени ове године,а на које је предузеће веома поносно.

–Урадили смо два велика парка – Парк пријатељства на Новом Београду и Парк војводе Вука на Топличином венцу. Ту нећемо стати, радимо и даље, али не само централне градске општине, већ и рубне зоне. Подједнако су нам важне како приградске тако и градске општине, без изузетка – рекао је директор „Зеленило–Београд” и рекао да ће се потрудити да наредних година можда у ово такмичење уведу и неке новине.

Трочлана комисија изабрала је и победнике на нивоу града, њих 21 награђених-за прво, друго и треће место у 7 категорија и две специјалне награде.

У категорији - НАЈЛЕПША ЗЕЛЕНА ПОВРШИНА ОКО СТАМБЕНОГ ОБЈЕКТА, прво место је  освојила Стамбена заједница у улици Кнегиње Зорке 82, Врачар- Одлично уређена површина на којој све генерације могу да пронађу кутак за своје активности. Посебно се водило рачуна о садржајима за децу и младе, како би им се обезбедио простор да активно проводе своје слободно време уз спорт и дружење.

У категорији НАЈЛЕПШИ БАЛКОН прво место је освојило - Удружење филмских уметника Србије, Теразије 26, Стари град- Балкон који просто блиста на прометним Теразијама. Лепа слика цвећа, на дар сваком пролазнику.

У категорији НАЈЛЕПША ЗЕЛЕНА ПОВРШИНА УГОСТИТЕЉСКОГ ОБЈЕКТА прво место освојио је  Ресторан „Франш“, Општина Савски венац- Култни београдски ресторан брижљиво негује традицију једне од вероватно најлепше уређених башта ресторана у граду.

У категорији НАЈЛЕПША ЗЕЛЕНА ПОВРШИНА ОКО ПОСЛОВНОГ ПРОСТОРА прво место освојио је  Energogroup d.o.o., Незнаног јунака бр. 7, Савски венац-Чиста форма, уредно одржавано зеленило и одличан одабир биљака су пример како треба да изгледа зеленило око пословних простора.

У категорији НАЈЛЕПШЕ УРЕЂЕНО ШКОЛСКО ДВОРИШТЕ прво место је освојила ОШ „Уједињене Нације“, Борова 8, Чукарица-Лепо уређено школско двориште са просторима за различите намене-спортским игралиштима, слободним површинама које су веома уредне и простором који је организован као летња учионица. Двориште садржи све што је потребно деци за боравак и активности на отвореном.

У категорији НАЈЛЕПШЕ УРЕЂЕНО ДВОРИШТЕ ПРЕДШКОЛСКЕ УСТАНОВЕ прво место освојио Вртић „Драгуљче”, у улици Ђурићева 3, Звездара- Одлично уређено двориште предшколске установе са великим простором за спорт и игру прилагођено деци употребом ведрих боја мобилијара и занимљивих материјала.

У категорији НАЈЛЕПША ОКУЋНИЦА прво место освојио је Жарко Паспаљ, Кнегиње Зорке 82, Врачар- Ова  башта која се налази у срцу града је пример како уз пуно воље и труда и у центру града може бити направљен одличан зелени простор за одмор и релаксацију.

 

СПЕЦИЈАЛНЕ НАГРАДЕ освојили су :

Надица Сувајџић- Вуковић- Ул. Косте Јовановића 54, Вождовац- За уређење приватног дворишта- Ово је права старинска градска башта препуна цвећа које се са пажњом негује. Простор није велики, али је препун цвећа.

Градски центар за социјални рад- Одељење Стари град- Господар Јевремова 17 а; - За уређење простора испред центра- Награда за посебан труд запослених који, иако се баве захтевним послом, улажу напоре  да  корисницима и себи улепшају амбијент у којем бораве.

Циљ ове акције је развијање позитивног односа према зеленилу и цвећу код грађана, уз истовремену мотивацију да у позитивној конкуренцији, за избор најлепших простора унапреде стање свог непосредног окружења. Чињеница да је из године у годину, одзив грађана све већи показује да је циљ акције испуњен и да грађани својим односом према зеленилу теже да и сами допринесу квалитетнијем и лепшем животу у Београду.

Акција је потекла од идеје коју је осмислило ЈКП “Зеленило-Београд“, Београд чија се реализација остварује уз подршку Скупштине Града и Секретаријатa за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима.

© ЈКП Зеленило-Београд