• Почетна
  • Новости
  • ИЗАБРАНИ ПОБЕДНИЦИ У ТРАДИЦИОНАЛНОЈ АКЦИЈИ „ЗА ЗЕЛЕНИЈИ БЕОГРАД“

ИЗАБРАНИ ПОБЕДНИЦИ У ТРАДИЦИОНАЛНОЈ АКЦИЈИ „ЗА ЗЕЛЕНИЈИ БЕОГРАД“

ЈКП “Зеленило-Београд”, Београд је данас доделило захвалнице и награде победницима и учесницима акције „За зеленији Београд“ на завршној свечаности проглашења победника на Малом Калемегдану. Догађају су присуствовали градоначелник проф. др Зоран Радојичић, генерални, директор ЈКП „Зеленило Београд“, Београд Слободан Станојевић као  и многи други градски функционери.

Обраћајући се окупљенима, градоначелник је честитао свим учесницима Акције и захвалио им се на енергији коју су уложили у бригу о зеленилу.

„Ова Акција се одржава већ шеснаест година и сваке године има све више учесника. То говори да су Београђани свесни колики је значај зеленила у граду, а својим трудом у уређењу својих дворишта, балкона и зелених површина чине Београд бољим, лепшим и зеленијим.„- рекао је градоначелник.

Слободан Станојевић поздравио све учеснике Акције и истакао да ЈКП „Зеленило-Београд“, Београд  и грађани заједно раде на томе да унапреде окружење. „ У последњих годину дана „Зеленило“ је извршило санацију три велика парка- парка Ушће, Земунског и Пионирског парка, санирало 6 скверова, обновило или изградило преко тридесет нових игралишта, 14 спортских терена и обновило на десетине стаза и степеништа.“- нагласио је Станојевић.

Акција из године у годину расте и данас има 7 категорија такмичења и то: најлепша зелена површина око стамбене зграде, најлепши балкон, најлепша зелена површина испред пословних објеката, најлепше школско двориште, најлеше зеленило око предшколске установе, најлепше уређено зеленило угоститељског објекта и најлепша окућница.

Након проглашења награђених на општинама, трочлана комисија изабрала је и победнике на нивоу града, њих 21 награђених-за прво, друго и треће место у 7 категорија и две специјалне награде ван категорије.

У категорији - НАЈЛЕПША ЗЕЛЕНА ПОВРШИНА ОКО СТАМБЕНОГ ОБЈЕКТА, прво место је  освојила Стамбена заједница Карађорђева бр. 11, Општина Земун

На овој површини су предивно уклопљене пажљиво одабране биљке са мозаицима на зидовима зграде који су удахнули нови живот сивим фасадама.

У категорији НАЈЛЕПШИ БАЛКОН прво место је освојила Јасмина Тошовић

Милутина Главичког бр. 3, Општина Палилула

Награда за труд и јако лепо неговано цвеће, чијим је изгледом и димензијама комисија била задивљена.

У категорији НАЈЛЕПША ЗЕЛЕНА ПОВРШИНА УГОСТИТЕЉСКОГ ОБЈЕКТА прво место освојио је  Ресторан „Франш“, Општина Савски венац

Права зелена оаза уређена са пуно труда и укуса. Мноштво различитог четинарског и листопадног шибља укопљено је са сезонским цвећем, што читаву башту чини веома пријатном.

У категорији НАЈЛЕПША ЗЕЛЕНА ПОВРШИНА ОКО ПОСЛОВНОГ ПРОСТОРА прво место освојио је  Energogroup d.o.o., Незнаног јунака бр. 7, Савски венац.

Савременим пејзажним решењем постигнут је одличан склад између биљака и других садржаја у простору. Осим репрезентативног прилаза објекту уређен је и део који запослени користе за краћи одмор.

У категорији НАЈЛЕПШЕ УРЕЂЕНО ШКОЛСКО ДВОРИШТЕ прво место је освојила Пољопривредна школа ПКБ, улица Панчевачки пут бр.39, Палилула.

Похвала за запослене и ученике школе ПКБ који искључиво сопственим знањем и трудом сами уређују најлепше школско двориште у граду.

У категорији НАЈЛЕПШЕ УРЕЂЕНО ДВОРИШТЕ ПРЕДШКОЛСКЕ УСТАНОВЕ прво место освојио Вртић „ Горица“ ПУ Чукарица, Општина Чукарица.

Осим што је зеленило у овом вртићу лепо одржавано, запослени се труде да га сваке сезоне допуне новим биљкама. Стазе у дворишту вртића су креативно осликане и искоришћене као полигон са задацима за разне дечје игре.

У категорији НАЈЛЕПША ОКУЋНИЦА прво место освојила је Гордана Лукић, Војводе Путника бр.20, Општина Савски венац.

Ушушкана у цвећу и зеленилу са дискретним, умирујућим жубором воде из фонтане, ова башта ће на сваког посетиоца оставити посебан утисак.

 

СПЕЦИЈАЛНЕ НАГРАДЕ освојили су :

КРОВНА ТЕРАСА, Синиша Стефановић, Панчићева бр.8, Општина Стари град.

Интересантни детаљи, од којих сваки има своју причу и посуде за цвеће направљене од различитих старих предмета чине ову кровну терасу јединственом.

УНУТРАШЊЕ ДВОРИШТЕ ЗГРАДЕ, Стамбена заједница Молерова бр.17, Општина Врачар.

Ово унутрашње двориште стамбене зграде је пример како такви простори треба да изгледају. Иако је у сенци, правилним избором биљака направљена је јако лепа и модерна зелена површина.

Циљ ове акције је развијање позитивног односа према зеленилу и цвећу код грађана, уз истовремену мотивацију да у позитивној конкуренцији, за избор најлепших простора унапреде стање свог непосредног окружења. Чињеница да је из године у годину, одзив грађана све већи показује да је циљ акције испуњен и да грађани својим односом према зеленилу теже да и сами допринесу квалитетнијем и лепшем животу у Београду.

Акција је потекла од идеје коју је осмислило ЈКП “Зеленило-Београд“, Београд чија се реализација остварује уз подршку Скупштине Града и Секретаријатa за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима.

© ЈКП Зеленило-Београд