• Почетна
  • Новости
  • Изабрани победници у традиционалној Aкцији „За зеленији Београд“

Изабрани победници у традиционалној Aкцији „За зеленији Београд“

ЈКП “Зеленило-Београд” је данас доделило захвалнице и награде победницима и учесницима акције „За зеленији Београд“ на завршној свечаности проглашења победника на Малом Калемегдану. Догађају су присуствовали градоначелник Синиша Мали и генерални директор ЈКП „Зеленило Београд“ Слободан Станојевић, као  и многи други градски функционери.

Обраћајући се окупљенима, градоначелник је истакао да је број суграђана који се пријављују за учешће у овој Акцији је из године у годину све већи и ове године износи преко 400 пријављених- „То показује да све већи број људи у Београду размишља о томе да уреди баште, локале, дворишта испред стамбених зграда и пословних простора. Лепо је што развијају свест о еколошком граду, лепшем и чистијем. Ми ћемо се са наше стране трудити да уредимо што већи број паркова и тргова“- рекао је Синиша Мали и најавио санацију Земунског, Пионирског и парка Ушће.

Слободан Станојевић је овом приликом рекао да све већи број пријављених и награђених показује да је брига о зеленилу и животној средини у тренду.

-„Пред „Зеленилом“ је озбиљна година када говоримо о планираним радовима. Радује ме чињеница да ће Град, као оснивач, наредних година све више улагати у Зеленило за добробит свих суграђана.“ – казао је Станојевић и захвалио се свим учесницима на томе што дају јако добар пример свима.

На иницијативу градоначелника, од 2015. године, уместо досадашњих 5 категорија, акција има 7 категорија такмичења и то: најлепша зелена површина око стамбене зграде, најлепши балкон, најлепша зелена површина испред пословних објеката, најлепше школско двориште, најлеше зеленило око предшколске установе, најлепше уређено зеленило угоститељског објекта и најлепша окућница.

Након проглашења награђених на општинама, трочлана комисија изабрала је и победнике на нивоу града, њих 21 награђених-за прво, друго и треће место у 7 категорија.

            Комисија је одлучила да ове године додели и две специјалне награде.

У категорији - НАЈЛЕПША ЗЕЛЕНА ПОВРШИНА ОКО СТАМБЕНОГ ОБЈЕКТА, прво место је  освојила Скупштина зграде  Акробате Алексића 66, Земун поље. Пажљивим избором и комбинацијом врста биљака, ова површина оплемењује и освежава цео крај.

У категорији НАЈЛЕПШИ БАЛКОН прво место је освојила Амалија Павић, Мачванска 36, Врачар. Шармантан балкон са интересантно уклопљеним цвећем.

У категорији НАЈЛЕПША ЗЕЛЕНА ПОВРШИНА УГОСТИТЕЉСКОГ ОБЈЕКТА прво место освојила је Центар „Балашевић“, Мишка Крањца 17а, Раковица. Права зелена оаза уређена са пуно труда и укуса. Мноштво различитог четинарског и листопадног шибља укопљено је са сезонским цвећем, што читаву башту чини веома пријатном.

У категорији НАЈЛЕПША ЗЕЛЕНА ПОВРШИНА ОКО ПОСЛОВНОГ ПРОСТОРА прво место освојио је  Energogroup d.o.o., Незнаног јунака бр. 7, Савски венац. Модерним решењем пејзажног уређења простора око пословне зграде уређене су површине на улазу у објекат али и простор за одмор запослених.

У категорији НАЈЛЕПШЕ УРЕЂЕНО ШКОЛСКО ДВОРИШТЕ прво место је освојила Пољопривредна школа ПКБ, улица Панчевачки пут бр.39, Палилула. Простор испред улаза у школу је јако лепо уређен. Посебно је занимљиво то, што ученици у пластеницима сами узгајају поврће, али и целокупан расад цвећа који користе за озелењавање школског дворишта.

У категорији НАЈЛЕПШЕ УРЕЂЕНО ДВОРИШТЕ ПРЕДШКОЛСКЕ УСТАНОВЕ прво место освојио је ПУ “Сретен Младеновић“, Вукасовићева 1а, Раковица. Весело двориште овог вртића ће свакоме измамити осмех. Двориште је опремљено са разноврсним  мобилијаром који кроз игру доприноси правилном развоју малишана.

У категорији НАЈЛЕПША ОКУЋНИЦА прво место освојио је Владимир Марјановић, Земун, Добановачка улица. Од овог дворишта ће засигурно свакоме застати дах. Прави пример баште приватне куће у градској средини.

СПЕЦИЈАЛНЕ НАГРАДЕ освојили су :

  1. “Саванова“ са ПРОМЕНАДОМ, Савски венац.

Савремено и ефектно решено озелењавање простора  савске Променаде је ван сваке конкуренције. Модерни материјали и решење простора нешто је што је јединствено у Београду. Променада са игралиштем за децу и терасама на обали реке ново су омиљено место суграђана.

  1. Заједничко унутрашње двориште зграде- Скупштина зграде Трнска 19, Врачар.

Ова површина је прави пример како станари стамбене зграде, уколико су сложни, могу заједно да учине много у оплемењивању свог окружења.

Циљ ове акције је развијање позитивног односа према зеленилу и цвећу код грађана, уз истовремену мотивацију да у позитивној конкуренцији, за избор најлепших простора унапреде стање свог непосредног окружења Чињеница да је из године у годину одзив грађана све већи показује да је циљ акције испуњен и да грађани својим односом према зеленилу теже да и сами допринесу квалитетнијем и лепшем животу у Београду.

Акција је потекла од идеје коју је осмислило ЈКП “Зеленило-Београд“ чија се реализација остварује уз подршку Скупштине Града, Секретаријата за комуналне и стамбене послове и Секретаријат за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима.

© ЈКП Зеленило-Београд