Градоначелник обишао радове у парку „Ушће“

Градоначелник Београда Синиша Мали, главни урбаниста Милутин Фолић, в.д. секретара за комуналне и стамбене послове Нина Јандрић и генерални директор ЈКП Зеленило Београд, Слободан Станојевић, обишли су данас радове на реконструкцији Парка „Ушће”. Том приликом градоначелник је оценио да је ово највећи и најзахтевнији пројекат који је „Зеленило” до сада имало, јер се комплетно уређује површина од 88 хектара.

Он је подсетио да су радови почели у августу прошле године, те да је од тада урађено седам спортских игралишта, неколико теретана на отвореном и дечјих игралишта 

– На овом простору тренутно се раде још два нова травната терена за мали фудбал, завршено је музичко игралиште и дечје игралиште „Природа“, а за неколико недеља биће завршена и атлетска стаза дуга три километра. Стаза за бициклисте биће јединствена јер ће се читавом дужином од два километра налазити у једном парку као целини. Овај парк је био неискоришћена зелена површина, а сада је обогаћена бројним садржајима, уз чак дванаест километара нових стаза – истакао је Мали.

У овом делу парка су завршене четири примарне пешачке стазе. Уз све четири стазе постављене су клупе и ђубријере, као и десет бетонских жардињера у којима је посађено украсно шибље и уграђен заливни систем. Постављена су три wi-fi стабла.

На овом делу такође је изграђена и теретана на отвореном на којој је постављено седам реквизита на гуменој подлози, а направљен је и део за слободно вежбање.

У плану су радови на  изградњи саобраћајног полигона сa пешачким прелазима, семафорима, кружним токовима... где ће деца користити бицикле и учити како да се понашају у саобраћају.

У парку Ушће је до сада постављено више од 200 стубова јавне расвете, уз све стазе, терене и игралишта, а формиран је и зелени лавиринт, први у Београду.


Радови на овој деоници – код Хотела „Југославија”, трајаће до јуна, након чега радници прелазе на Парк пријатељства. Како је градоначелник прецизирао, и тај део ће се потпуно обновити, као и „Вечна ватра”, а крајем године очекује се постављање јарбола са српском заставом.

– Крајем године почеће се и постављањем панорамског точка, који ће бити нова атракција Београда и са којег ће се видети велик део града, по узору на Лондон. Такође, тада се очекује и почетак изградње гондоле, која ће повезати овај парк с Калемегданом – рекао је Мали.

Он је позвао грађане Београда да дођу и уживају у новим садржајима, али и изразио уверење да ће овај део града постати још атрактивнији када се посетиоцима омогући одлазак одавде до тврђаве, па потом и до Савске променаде. Нови савски мост, подсетио је Мали, биће на месту трамвајског, а све заједно, додао је он, само је део великих инвестиција и промена у Београду. 

Градоначелник је нарочито нагласио важност сређивања зелених површина и подсетио да су нов изглед добили Пионирски и Земунски парк. Он је истакао да је веома поносан на радниле „Зеленила”, који су Београђанима и гостима главног града дали простор где квалитетно могу да проводе своје слободно време.

У парку Ушће до сада су направљени/постављени:

 • Два дечја игралишта
 • Два музичка игралишта
 • Девет спортских терена
 • Две теретане на отвореном
 • Пет wi-fi стабала
 • Више од 200 стубова јавне расвете
 • 175 клупа
 • 117 ђубријера
 • Зелени лавиринт
 • Осам чесми
 • Самочистећи тоалет

 

© ЈКП Зеленило-Београд