• Почетна
  • Новости
  • Градоначелник обишао почетак радова на реконструкцији парка „Ушће“

Градоначелник обишао почетак радова на реконструкцији парка „Ушће“

Градоначелник Београда Синиша Мали и помоћник градоначелника Борко Милосављевић обишли су данас почетак радова на реконструкцији парка „Ушће“.

Градоначелник је овом приликом рекао да је ово један од најлепших али и најзахтевнијих пројеката које Град тернутно ради.

-“ Реконструкција се изводи на потезу од Бранковог моста до хотела „Југославија“. Ово је највећи пројекат који „Зеленило Београд“ изводи у својој дугој историји, од оснивања 1929.године. Реконструисан парк „Ушће“ ће потпуно да промени изглед овог дела Београда. Биће изграђене приступне стазе, велики број дечјих игралишта, теретана на отвореном, стазе за трчање и вожњу бицикала и сви они садржаји који ће овај парк да оживе. Радови ће трајати 2 до 3 године, а вредност радова је преко 200 милиона динара. После завршене реконструкције парк ће имати 7 зона са разним садржајима за посетиоце који ће га чинити атрактивним као што су Централ парк у Њујорку и Горки парк  Москви.“ –рекао је Синиша Мали и захвалио се запосленима у „Зеленилу Београд“ што имају довољно знања да припреме пројекат и реконструкцију парка тако да он постане нова атракција за грађане Београда.

Реконструкција комплетног парка обухватиће зелене површине на потезу између Бранковог моста, Булевара Николе Тесле, хотела „Југославија“, Дунава и Саве, укупне површине 880.185.03 m².

У циљу ревитализације, а у складу са Стратегијом развоја простора парка на Ушћу „People's park“, коју је израдио архитектонски биро „GEHL“ из Копенхагена, ЈКП “Зеленило Београд” израдило је концептуално решење парка.

Новим решењем простора парка биће извршено повезивање парка „Ушће“ и омогућена комуникација пешачким коридорима из ободних стамбених блокова.

У оквиру главних пешачких рута биће формирано пет примарних праваца (стаза) у складу са наменом простора.  

Примарни правци (стазе) Покрет (Move), Природа (Nature), Србија 1 (Serbia 1), Србија 2 (Serbia 2) и Уметност (Art) постављени су релативно управно на саобраћајницу Булевар Николе Тесле и Земунски кеј и представљају просторе за интензивније окупљање корисника.

Окупљање постилаца ће бити подстакнуто постављањем тематских реквизита за игру и забаву у зони стаза, и мобилијара за краћи одмор, као и допунским озелењавањем издигнутих леја које ће са стазама чинити функционалну и естетску целину. 

Постојећа вегетација, која представља једну од најважнијих вредности овог простора, као и заштићени споменици културе биће задржани и очувани. Парк „Ушће“ ће остати зелена оаза уз унапређене садржаје за рекреацију и спорт, опремљен мобилијаром и атрактивним дечијим игралиштима.

Фаза радова која се тренутно изводи обухвата израду примарног правца „Уметност“ (Art) који ће повезивати Музеј савремене уметности са Булеваром Николе Тесле и изградњу пратећих садржаја. Садржаји на отвореном који су предвиђени уз главну стазу су у функцији Музеја и уметности уопште- као што је галерија на отвореном. Главна стаза ће се укрштати са осталим стазама у овом делу парка на централном раскршћу, са које ће грађани имати отворену визуру нА Музеј савремене уметности, Парк пријатељства и Саборну цркву.

У јужном делу површине биће изграђени су спортски терени за бадминтон, кошарку, одбојку, боћање и фитнес. У току је и изградња дечјег игралишта уз главну стазу.

До средине октобра 2017.год., биће завршени радови на реконструцији дела парка између Булевара Николе тесле и Музеја савремене уметности који обухватају израду примарне стазе "Уметност" са издигнутим и озелењеним острвима (централно раскршће), затим секундарне и терцијарне стазе, атрактивног дечијег игралишта, као и спортских и фитнес терена.

© ЈКП Зеленило-Београд