ЕКОЛОШКА АКЦИЈА НА ВЕЛИКОМ РАТНОМ ОСТРВУ

Представници колектива компаније „ЛУКОИЛ СРБИЈА“ уз подршку ЈКП „Зеленило Београд“ спровели су акцију чишћења отпада на делу Великог ратног острва.

Запослени у Лукоилу су под вођством  инжењера шумарства Луке Тубића, запосленог у „Зеленилу“, спровели акцију чишћења у којој је прикупљено преко 40 џакова, углавном пластичног и стакленог отпада, који Дунав наноси. Оваква врста активности је с пролећа неопходна, због наплавина које река донесе на острво у току зимског периода.

Чишћење је спроведено на приобалном делу на самом шпицу острва који се налази наспрам Куле Небојше. Будући да се ради о заштићеном подручју на коме обитавају бројне ретке биљне и животињске врсте, било је неопходно да се све активности обављају у складу са важећим законским прописима и уз бригу о безбедности учесника.

Учесници су током кружног обиласка могли да сазнају много занимљивих података о Великом ратном острву, његовом историјату, диверсификованом, понекад и опасном биљном и животињском свету те природним законитостима којима човек мора да се повинује како би живео у сагласју са флором и фауном на овој територији. Том приликом учесници акције су дошли надомак тајанствене и неприступачне територије канала Галијаш, научили понешто о аутохтоној врсти четинара под називом Мочварни Таксодијум, бацили поглед на живописну околину са видиковца за посматрање птица у нади да ће спазити пар орлова белорепана који је овде нашао своју кућу, иначе угрожену врсту која је пред изумирањем у Србији.

Поред преданог и корисног рада који је колектив компаније „ЛУКОИЛ СРБИЈА“, изводио, са Великог ратног острва су отишли формирајући заједнички утисак да су у оваквој волонтерској активности искористили драгоцену прилику да се подсете да имамо јединствену природну оазу у центру града. Оазу, коју морамо великодушно да негујемо, а да је не оптерећујемо својим масовним  присуством и навикама. Ту је постало очигледно колико је природа моћна, непредвидљива и лепа, али да не може без свести, поштовања, доприноса савременог човека, као и великог ентузијазма и љубави стручњака и запослених који брину да буде очувана и култивисана у правој мери, не нарушавајући равнотежу екосистема острва.

ЈКП „Зеленило-Београд“ се захваљује друштвено одговорној компанији „ЛУКОИЛ СРБИЈА“ д.о.о.  на заједничкој сарадњи и учествовању у акцији чишћења и уређивања Великог ратног острва. Резултат који смо остварили је од неизмерног значаја за заштиту нашег биодиверзитета и сигурни смо да да ћемо и убудуће сарађивати у циљу очувања и заштите животне средине.

 

                 

© ЈКП Зеленило-Београд