Дезинфекција јавних зелених површина

ЈКП „Зеленило-Београд“, Београд је јуче (19.03.) започело дезинфекцију на најфреквентнијим дечјим игралиштима, стазама, тротоарима, теретанама на отвореном и у „пет зонама“ у циљу превенције ширења заразе вирусом COVID-19.

Третирањем су обухваћене и фреквентне пешачке стазе које воде ка Клиничким центрима, као што су сквер Розали Мортон код КБЦ „Др Драгиша Мишовић“ , стаза ка ГАК „Народни фронт“ и сл. 

Дезинфекција се врши и у стамбеним насељима, на стазама које користи већи број суграђана и које воде ка Домовима здравља. То су стазе у насељима –Блок 44, у Блоку 22-стаза која води ка ВМЦ-у, у Блоку 9, у насељу Бежанијска коса, у насељу Стара Раковица, стазе ка Дому здравља Вождовац, Дому здравља у Криволачкој улици, на Канаревом брду, итд.

Последњих дана, са ступањем на снагу ванредног стања и затварањем многих објеката у предшколских установа, примећена је већа активност суграђана на градским јавним зеленим површинама, посебно у теретанама на отвореном, на дечјим игралиштима и у парковима за кућне љубимце. Како би заштитили кориснике, ЈКП „Зеленило-Београд“, Београд врши дезинфекцију ових садржаја. Третирају се реквизити за игру деце, справе за вежбање у теретанама, као и клупе које се налазе у околини ових простора. Третирање се врши препаратом на бази хлора.

Ради што веће заштите од инфекције врши се и појачана хигијена у смислу чешћег чишћења отпадака са површина, чешћег пражњења и прања ђубријера.

На бази спроведеног мониторинга броја корисника, селективно се третирају најфреквентнији тротоари, стазе и мобилијар у градским парковима.  Неки од паркова на којима су радници ЈКП „Зеленило-Београд“, Београд данас вршили дезинфекцију су: Академски парк, Ташмајдански парк, Карађорђев парк, Митићева рупа на Славији, Пионирски парк, Парк Александров, Чубурски парк, Трг републике, итд.

Радови на дезинфекцији се врше уз помоћ механизације- трактора са прскалицама којима се третирају стазе, као и ручним прскалицама, уз помоћ којих се третирају реквизити и мобилијар.

У понедељак ће бити започета дезинфекција већих пешачких потеза цистернама са раствором препарата на бази хлора, на шеталиштима уз обале река, стазама у парковима и сл.

Све ове мере превенције ће се вршити континуирано до престанка опасности од ширења инфекције, а у складу са препорукама Завода за биоциде и медицинску екологију.

© ЈКП Зеленило-Београд