Цвећем обојен Београд

ЈКП „Зеленило-Београд“, Београд је на Аутопуту, поред искључења за Бежанијску косу, направило посебан цветњак, који ће од сада дочекивати све посетиоце града који долазе из правца Аеродрома или испраћати оне који одлазе.

Знајући да је први утисак приликом посете неком граду најважнији и нешто што се дуго памти, као и то да зелени простори  као интегрални део града имају значајан утицај на његов идентитет и јединственост, „Зеленило“ је осмислило и реализовало овај пројекат.

На шкарпи уз Аутопут, у смеру ка Шиду, цвећем, ћириличним словима је исписан назив наше државе. За израду натписа „СРБИЈА“ било је потребно 3 500 садница сезонског цвећа у бојама српске заставе.

Сасвим је сигурно да сваком посетиоцу Београда застане дах када погледа овакав цветњак, а у грађанима који овде живе изазове осећај поноса.

Цвеће не краси само прилаз Беораду. Дуж Аутопута, на потезу од аеродрома „Никола Тесла“ до искључења за „Ласту“, на сваки стуб јавне расвете постављене су по две саксије са цвећем. Осим Аутопута, висеће саксије са цвећем су постављене и у улицама Кнеза Милоша, Булевару ослобођења, Београдској, Рузвелтовој,  Мије Ковачевића и на шеталишту дуж леве обале Саве.

Још један новитет када је улепшавање Београда у питању је и вертикално озелењавање дуж саобраћајнице у Булевару Михајла Пупина. Уз металну заштитну ограду на разделној траци засађене су пузавице које ће временом, већим делом прекрити ограду. На ограду су монтиране саксије са сезонским цвећем и перенама различитих врста, чиме је постигнута динамика вертикалног озелењавања. Биљке разних боја и облика листова и цветова дају текстуру и колорит заштитној огради на разделној траци ове прометне саобраћајнице.  Како би се биљке одржале постављен је аутоматски систем за заливање.

ЈКП „Зеленило-Београд“, Београд новим решењима и континуираним одржавањем улепшава град, чини га пријатнијим за живот суграђана, али се и труди се да уређене зелене површине буду најлепша слика Београда коју гости понесу са собом.

© ЈКП Зеленило-Београд