Богатија понуда сезонског цвећа

ЈКП „Зеленило-Београд“, Београд је ових дана започело је радове на замени сезонског цвећа у жардињерама и у цветњацима широм Београда. За потребе замене цвећа у расадницима предузећа је произведено око 400.000 комада летњег цветног расада.

Ове сезоне производни програм „Зеленила-Београд“ обогаћен је новим врстама које до сада нису биле гајене у нашим расадницима.

Издвојићемо три врсте које се могу гајити засебно, али и заједно као комбинација која ће освежити зелене површине или баште својом лепотом и шармом. У питању су прелепи цветови Mimulus „Monkey Flower”, петуније са дуплим цветом и Godetia. Све три врсте спадају у издржљивије биљке које су лаке за одржавање.

„Monkey Flower“ је назив добио због тога што цветови подсећају на лице мајмуна. Врста има врло  живописне цветове јарко жуте боје. Јединствена форма даје му неодољив изглед који ће привући пажњу сваког посматрача. Ова биљка је врло отпорна на штеточине и болести, а најбоље успева на сунцу или у полусенци.

Петунија са дуплим цветом доноси елеганцију и бујност у сваку комбинацију. У понуди су љубичаста, розе, светло розе и бела боја цвета, које могу дати прелеп контраст у посудама са сезонским цвећем.

Godetia има нежне цветове у нијансама ружичасте и беле боје. Истиче се својом елеганцијом и софистицираним изгледом, што је чини идеалним избором за стварање разнобојних цветних комбинација. Погодна је за гајење на осунчаним положајима. Захтева добро дренирано земљиште без много влаге.

Уз три врсте које смо навели, у нашим расадницима производе се и многе друге врсте разнобојног сезонског цвећа као што су  кадифе, Impatiens, мушкатле, винке, тамјаника, Verbena, Salvia, Ageratum, украсни слатки кромпир, далије, кане, итд.

Комбинације ових биљака красиће београдске зелене површине, али могу бити добар избор и за оплемењивање башта и тераса, јер квалитетан расад и пажљиво одабране врсте омогућиће уживање у магији цветова током целе сезоне.

 

                                       

© ЈКП Зеленило-Београд