Београдске улице улепшане цвећем

ЈКП „Зеленило-Београд“, Београд се труди да, сваке године, изнова улепшава град новим решењима озелењавања, како би суграђанима боравак напољу учинили још пријатнијим, а гостима нашег главног града створили најлепше слике уређених зелених површина које понесу са собом.

Током прошле године увели смо новине у озелењавање прометних градских саобраћајница. На разделним тракама, у улицама Булевара Михајла Пупина и Булевара војводе Мишића, направљени су својеврсни видови вертикалног озелењавања са саксијама пуним сезонског цвећа које, постављене на носаче, формирају „зелене параване“ између два саобраћајна смера у улици.

Ове године, поред наведена два Булевара, још три саобраћајнице биће улепшане на овај начин.

Почетком недеље, у улици Ушће, постављено је 444 саксије са засађеним перенама, мушкатлама, винкама, украсним копривама и још десетак различитих врста украсног цвећа. На самој разделној траци засађена је лаванда, црвени берберис и руже пузавице које ће расти уз ограду и са постављеним саксијама на огради, чинити јединствени украс у прометној улици.

У току данашњег дана на металну заштитну ограду у Радничкој улици, у дужини од 150 метара, биће постављено 726 саксија са сезонским цвећем.  Део Радничке улице који је уређен налази се на потезу раскрснице са Паштровићевом улицом.

За наредну недељу планирани су радови у Улици Булевар ослобођења, на делу поред Ветеринарског факултета, где ће такође бити постављени носачи са саксијама. Дужина разделне траке која ће бити на овај начин озелењена је 194 метра, а красиће је близу 1200 саксија са перенама и сезонским цвећем.

У улици  Булевара војводе Мишића, у којој је вертикално озелењавање постављено прошле године, јуче је извршена замена саксија у којима је јесењи расад у прецветавању, са саксијама са новим летњим расадом. Замена сакција ће бити извршена и почетком следеће недеље у улици Булевар Михајла Пупина.

У свим улицама, на којима је постављен овакав вид вертикалног озелењавања, замена биљног материјала вршиће се два пута годишње.

Биљке које се користе су разних боја цветова и облика листова чиме се постиже текстура, колорит и динамика вертикалног озелењавања на заштитним оградама најпрометнијих београдских саобраћајница.  Да би се биљке одржале у суровим градским условима, на свим локацијама постављен је аутоматски систем за заливање „кап по кап“.

Израдом ових својеврсних „зелених зидова“ дуж саобраћајних разделних трака, ЈКП „Зеленило-Београд“ уводи нова пејзажна решења за прометне градске улице и на тај начин доприноси лепшем изгледу окружења, али и смањењу буке и загађујућих материја у ваздуху које потичу од све већег броја аутомобила.

© ЈКП Зеленило-Београд