93 године од оснивања ЈКП "Зеленило-Београд"

Јавно комунално предузеће „Зеленило-Београд“ овог 22. октобрa обележава 93 године од оснивања.

Дан Предузећа је прилика да се сумирају завршени послови и резултати у протеклих годину дана, стога то чинимо и ове године са великим задовољством.

У години за нама „Зеленило-Београд“ је изградило 36 дечјих игралишта, 9 теретана за вежбање на отвореном, 9 спортских терена и комплетно уредило 3 парка. Обновљене су и стазе и степеништа на више локација у граду.

Највише разлога за радост имају наши најмлађи суграђани. Нова, модерна и безбедна игралишта изграђена су широм Београда, а може се рећи да је на свакој градској општини уређено више површина било за игру, рекреацију или одмор.

У периоду од прошлог рођендана Предузећа, кроз редован програм одржавања, на јавним површинама засађено је близу 8500 стабала.

„Зеленило-Београд“ је садњом цвећа оплеменило многе градске зелене површине. У цветњацима и цветним лејама на територији 10 градских општина засађено је око 1.000.000 комада сезонског цвећа.

Настављено је са радовима на улепшавању града, па је тако још један сегмент средње разделне траке на саобраћајници у улици Булевар Михаила Пупина уређен постављањем саксија са цвећем на заштитној огради. Укупно 9006 саксија у којима су посађене различите биљне врсте сада краси пет најпрометнијих улица у граду.

Кошење травнатих површина, најобимнији посао у нашој делатности и ове сезоне обухватио је готово 2000 хектара и вршен је уз сву нeoпхoдну мeхaнизaциjу.

У складу са принципима одрживог развоја, у биобази предузећа годишње се произведе око 1500 кубних метара компоста и око 1000 кубних метара малча који се враћају на зелене површине као користан производ. На овај начин врши се ефикасна, квалитетна и еколошки чиста обрада био-отпада са зелених површина.

Успешна комуникација и сарадња са суграђанима настављена је и ове године свакодневно, а посебно кроз традиционалне акције „Уредимо заједно“ и „За зеленији Београд“.

И у наредном периоду наставићемо да оплемењујемо, уређујемо и осавремењујемо јавне зелене површине, јер смо у служби грађана и служимо природи!

© ЈКП Зеленило-Београд