ЧЕТИРИ НОВА ИГРАЛИШТА У БЛОКУ 61 НА НОВОМ БЕОГРАДУ

DSCN36753036Четири игралишта у улици Јурија Гагарина од броја 160 до 220 у Блоку 61 на Новом Београду спадају у категорију оних чије је затечено стање захтевало радикалну санацију. Град Београд и ЈКП „Зеленило Београд“ учинили су да ова игралишта поново постану уређене зелене оазе.

Дејан Живковић, помоћник градоначелника, обишао је ова четири игралишта. Поред потпуне санације парковског простора, у овом насељу изграђен је и нови паркинг са 200 места и обезбеђени противпожарни путеви, који су до сада били блокирани паркираним аутомобилима.

 

Живковић је казао да изградња, реконструкција и модернизација ових игралишта представља још један доказ да град Београд на једнак начин брине о свим деловима града и квалитету живота свих Београђана и да девиза „више, боље, свуда” свакога дана добија своје конкретне резултате.

 

– Учинили смо да Нови Београд од некадашње бетонске спаваонице постане нови пословни центар града, али и место високог квалитета становања. Зато смо заједно са ЈКП „Зеленило – Београд” уредили бројне паркове, међублоковска зеленила, уз Саву – једно од најлепших шеталишта, спортске терене и дечја игралишта. Све ово представља доказ да се Градска управа и Београђани јако добро разумеју. Наиме, и ова игралишта, као и велики број других активности овог типа, урађени су управо на основу иницијатива Београђана. Важно је да грађани знају да је наша намера да у наредне четири године те непосредне везе између грађана и градске управе ојачамо још више. У ту сврху биће формиран и читав тим, који ће се бавити и проналажењем начина да се максимално поједноставе процедуре и да се уради што више, без обзира на то да ли се ради о парковима или паркинг местима, инфраструктури или култури – рекао је Дејан Живковић, помоћник градоначелника.

 

На игралиштима су, поред нове бетонске и заштитне гумене подлоге,  најмлађима на располагању љуљашке, вртешке, клацкалице и тобоган са пешчаником. За старије суграђане је предвиђен кутак за одмор где је постављен  сто са шах таблама. Уз то, игралишта су опремљена бетонским риголама за одвођење воде и бетонским ђубријерама

 

–  Стрепели смо до сада за децу, да неко не падне под ауто или излети, што се раније догађало. Ово је сада супер, први пут после дуго времена можемо слободно и безбедно да се крећемо овим стазама – каже Викторија Димитријевић, која већ 35 година живи у овом крају.

 

– Од 1991. се боримо да одавде истерамо аутомобиле и коначно смо успели. Возачи су добили нови паркинг, а деца сада имају нова игралишта, овај простор просто не може да се препозна – рекао је Абид Незовић, такође један од дугогодишњих станара Блока 61.

 

Мица Косовац, пензионерка, такође се хвали новим изгледом простора око свог улаза.

– Не знам ко се овога сетио, али ја бих га, од све своје сиротиње – частила, дајем вам часну реч. Супер изгледа, а како је раније било, боље што не знате. Прљаво, полупан бетон, кола на све стране, деца немају где на властитом игралишту... Има нас свакаквих, али сад је све санирано, и надам се да ћемо знати да чувамо – каже госпођа Косовац.

 

Уз радове на санацији игралишта, све стазе, које су у међувремену „ослобођене” аутомобила, добиле су заштиту и ограђене металним стубићима како би се становницима овог насеља, али и хитним службама омогућило несметано кретање.

© ЈКП Зеленило-Београд