УРЕЂЕНЕ ЗЕЛЕНЕ ПОВРШИНЕ ОКО ОБНОВЉЕНЕ ФОНТАНЕ „МЛАДОСТ”

1554757 fontana vПредседник Скупштине града Београда Александар Антић пустио је данас у рад фонтану „Младост” испред Музеја историје Југославије. Отварању обновљене 38. београдске фонтане присуствовали су градски секретар за комуналне и стамбене послове Предраг Петровић и председник општине Савски венац Душан Динчић.

 

Фонтана обновљена на предлог општине и грађана Савског венца, јер је то омиљено шеталиште, али и место које посети највише страних туриста.

 

Поводом почетка рада једне од најлепших градских фонтана деца из вртића и ученици основних и средњих школа Савског венца приредили су разноврстан културно-уметнички програм. У њему су наступили деца из предшколске установе „Пчелица”, бендови „Мале школе рокенрола”, ученик Спортске гимназије Вук Матовић и ученица средње уметничке школе „Арт медиа” Маша Ђорђевић.

 

– Ово је и једно од значајних историјских места Савског венца, која поштују и грађани и општина. Обнова фонтане је трајала скоро годину дана, при чему је замењена комплетна водоводна инсталација. У сарадњи са Музејом историје Југославије општина Савски венац ово место користи за „Умбриа џез фестивал” и Регионални књижевно-музички фестивал „Крокодил”, а сада очекујемо да ће амфитеатар са фонтаном која опет ради бити још значајније место – рекао је Динчић.

 

Радови су обухватили комплетну архитектонско-грађевинску санацију објекта, замену постојећих инсталација водовода и канализације и хидро-машинске опреме, електричних инсталација и осветљење фонтане. Досадашња сива боја базена замењена је нијансама плаве и зелене, а водена фигура, коју је до сада чинило девет прелива распоређених по ободу позорнице, обогаћена је постављањем вертикалних млазева у самом базену, који прате линију позорнице са обе стране. Досадашње осветљење обогаћено је постављањем додатних рефлектора, којима су наглашене све водене фигуре.

 

Значајан допринос новом изгледу простора као и увек у таквим случајевима дало је ЈКП „Зеленило Београд“. Уосталом, тешко је и замислити уређење оваквог објекта без уређења зеленила у његовом окружењу. У ту сврху уређено је близу 51 000 м2 травњака, уклоњено сувих грана са око тридесетак стабала, раскрчено одраста са 80 м2. Поред тога засађено је цвеће на површини од 263 м2 од чега је око саме фонтане на 61 м2. Простор око и уз саму фонтану сада улепшавају розе бегоније (Begonia semperflorens),плави агератуми (Ageratum mexicanum) и жуте кадифе (Tagetes erecta).

© ЈКП Зеленило-Београд