ЕВРОПСКИ ДАН ПАРКОВА

         kreativna radionicaВећ 12. годину заредом „Зеленило Београд“ обележава Европски Дан паркова.Ове године, обележава га на општини Земун, у сарадњи са Музичком школом „Коста Манојловић“ из Земунаи Заводом за заштиту природе Србије.

 

Обележавању „Дана европских паркова“поред председника Скупштине града Београда, Александра Антића присуствовали су, између осталих и Ненад Боровчанин, државни секретар за спорт и омладину, Никола Никодијевић, члан Градског већа и Тамара Благојевић, директорка градске Канцеларије за младе.

 

Спој природе и музике најбољи је начин да паркови, поред места за одмор и уживање, постану праве културне сцене на отвореном.

 

„Зеленило Београд“ одржава 52 парка. Њихова укупна површина износи 3.278.244 м2. Највећу површину има парк Калемегдан - 596.791 м2, а после њега је други по величини парк „Пријатељства“ са 140.000м2 површине.

 

Поред редовних активности на одржавању паркова, „Зеленило Београд“ је последњих година пуно улажило и у њихове обнове, како би се унапредили и сачували за будућа покољења.

 

Само у претходних пет година, „Зеленило Београд“ је обновило и санирало девет паркова: парк Јеловац – општина Земун, Чубурски парк-општина Врачар, Вождовачки парк - општина Вождовац, Панчићев парк-општина Стари Град, Финансијски парк, парк “Милутин Миланковић, парк “Лука Ћеловић”- општина Савски Венац, парк Беле Воде - општина Чукарица, као и Академски парк.

 

- Ми се трудимо да се на прави начин опходимо према свим Београдским парковима јер су они плућа Београда и заслужују посебан третман. – рекао је в.д. генералног директора „Зеленила Београд“ Владимир Богићевић. Он је подсетио на значај Дана парковаи улогу овог предузећа у њиховом одржавању.

 

ekoloska radionicaКреативна еколошка радионица на тему „Мој музичи парк“ у којој су учествали ученици ниже Музичке школе „Коста Манојловић“ указали су свима који су присуствовали обележавању овог дана на значај паркова у градовима, али и на различите врста стабала којих има у београдским парковима.

 

Доктор Драгана Остојић, Начелница одељења за предеоне вредности Завода за заштиту природе Србије, истакла је да је за прославу овог дана одабран Земунски парк зато што представља једну од најстаријих живих зелених оаза града Београда.

- Богатство и пејзажна атрактивност Земунског парка, употпуњени су, преко 200 година старим, представницима дрвенастих врста које је Завод за заштиту природе Србије пре 30 година заштитио као споменике природе ботаничког карактера. Отуда с правом можемо рећи да Земунски парк представља живи архив под отвореним небом.“ нагласила је она.

 

Обиласком парка, Александар Антић, председник Скупштине града Београда, захвалио се ЈКП „Зеленилу-Београд“ и Канцеларији за младе који су Земуну подарили теретану на отвореном, и истакао је да су овакви садржаји изузетно важни јер остављају могућност да се млади широм града бесплатно баве спортом.

-Земунски парк је један од најлепших у Београду, који по својој лепоти у рангу паркова у Европским метрополама. Из тог разлога, са директором „Зеленила Београд“ сам се договорио да се до краја ове године уради пројекат, да се одобре средства и да се следеће, 2014. године уради детаљна реконструкција која би подразумевала замену свих пешачких стаза, као и нови мобилијар - посебно је нагласио Антић.

 

Ненад Боровчанин, државни секретар за спорт и омладину, изразио је задовољство због постављана фитнес справа у Земунском парку јер оне значе могућност за здравији стил живота како Земунаца тако и свих Београђана.

 

teretana na otvorenomЗемунски парк или како га Земунци радије зову – Градски парк, налази се у старом језгру Земуна и део је заштићене природно - културне целине.Површина парка је 7,72 хектара, од чега је око 2ооо квадрата под цветним засадима, а 7000 квадрата под шибљем. У парку се налази око 1.300 стабала лишћарског и четинарског дрвећа, од којих девет имају статус заштићеног природног добра споменика природе ботаничког карактера,и то су:

           4 групације кавкаске птерокарије и

           5 стабала тисе

 

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

Европски дан паркова прогласила је Федерација националних паркова Европе, с циљем да скрене пажњу јавности на значај зелених површина. Овај датум је одабран као сећање на проглашење првих европских националних паркова - девет националних паркова у Шведској, 24. маја. 1909. године.

Први пут је „Дан паркова“ обележен широм Европе 1999. године, а у Србији се обележава од 2001. године.

 

muzicki programМузичка школа „Коста Манојловић“ отпочела је са радом 1. септембра 1939. године, и њихов рад до данас траје веома успешно. Учење музике се одвија у три образовна циклуса: предшколско образовање (који обухвата музички вртић, музичко забавиште и припремни предшколски програм), основно музичко образовање и средње музичко образовање.

 

Са око хиљаду ученика и 140 наставника и ваннаставног особља, школа је једна од највећих у Србији. Данас у школи постоји седам одсека: за клавир, гудачке инструменте, дувачке инструменте, соло-певање, хармонику, гитару и одсек за музичку продукцију и снимање звука. Основно образовање до сада је стекло око 3000 ученика, а средњу школу завршило је око 650 ученика.

 

У непосредној близини градског парка, заједно са Земунском гимназијом, Пољопривредним факултетом и две основне школе ова школа чини образовно језгро Земуна. На територији Новог Београда и Земуна то је једина средња музичка школа. Привилегија великог прилива деце је један од разлога сталног процеса усавршавања организације наставе и прилагођавања савременим стремљењима у образовању.v

© ЈКП Зеленило-Београд