• Почетна
  • Новости
  • ЈКП “ЗЕЛЕНИЛО БЕОГРАД“ ДОБИТНИК ГОДИШЊЕ НАГРАДЕ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ БЕОГРАДА „БЕОГРАДСКИ ПОБЕДНИК“

ЈКП “ЗЕЛЕНИЛО БЕОГРАД“ ДОБИТНИК ГОДИШЊЕ НАГРАДЕ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ БЕОГРАДА „БЕОГРАДСКИ ПОБЕДНИК“

С поносом обавештавамо да је ЈКП „Зеленило Београд“ добитник Годишње награде Привредне коморе Београда „Београдски победник“ за резултате остварене у привређивању и изузетном доприносу у 2011. години.

Ова престижна награда биће нам уручена на свечаности која ће бити одржана вечерас, (среда, 23.маја.2012. године у 19.30 часова), у Великој дворани Сава Центра, Ул. Милентија Поповића бр. 9.

„Љубав на први поглед“ између једног града и путника намерника, госта, посетиоца, али и његових сталних житеља, често највише зависи управо од градских паркова, уличних дрвореда, травњака, скверова, цвећа и свих оних малих зелених „оаза“ у њему..... Управо је и то водиља запосленима у овом Предузећу како би на што бољи и лепши начин представили Београд.

Давне 1929.године 22. октобра усвојен је Статут београдске Општине којим је у оквиру техничке дирекције формиран и „Одсек за паркове“. Од тог датума почела је организована брига о јавним зеленим површинама Београда. И овај датум ЈКП „Зеленило Београд“ сматра датумом свог оснивања.

Основна делатност предузећа, а то значи и задатак је изградња, одржавање, чување и заштита јавних зелених површина, дрвореда, зелених површина стамбених насеља, парк шума, травњака, паркинга и жардињера, на територији десет општина са ужег подручја Београда.

У надлежности предузећа је око 3000 хектара јавних зелених површина (паркова, скверова, рекреативних комплекса, зеленила стамбених насеља, уличних травњака итд.) Оно се стара о 67.000 стабала у дрворедима града, о 23 санитарна објекта, око 2.500 жардињера, око 19.000 разних типова клупа на зеленим површинама, око 3000 корпи за отпадке, и на стотинама и стотинама дечијих и спортских игралишта са најразвијенијим реквизитима, као у било којој Европској престоници..

Протеклих пар година за „Зеленило Београд“ било је веома значајно, с обзиром на обим посла и новина које је ово Предузеће обавило. А неки од најзначајнијих пројеката управо су завршени у току 2011. године.

Ташмајдан, нови парк, на старом месту, након вишемесечних обимних радова, заузео је позицију у самом врху најмодерније уређених паркова. Три велика најмодернија дечија игралишта која су прилагођена и деци са посебним потребама, фитнес на отвореном са модерним справама, трим стаза, специјални парковски мобилијар, музичка фонтана, 6 чесама, ограђен простор за слободно пуштање паса, кутак за пензионере само су неки од новитета обновљеног Ташмајданског парка, који је у рангу паркова европских метропола. Такође Београд је у току прошле године добио још један велики, односно највећи приградски парк на Белим водама. Изградњом 18 фитнес паркова, са 5 који су већ постојали, број фитнес паркова попео се на 23 што значи да нема општине у којој не постоји бар један фитнес центар на отвореном. Такође у току прошле године завршено је ограђивање спотских и дечијих терена. ЈКП „Зеленило Београд“ поставило је 58 заштитних ограда спортских и дечијих терена једноставних конструкција, различитих типова и боја. Потпунијем садржају у парковима сакако су допринеле и „пет зоне“ тј. ограђени простори за слободно пуштање паса. Град и на овај начин доприноси квалитетнијем животу свих грађана, а власницима паса помаже да буду одговорни власници. Они о којима ипак највише брине ЈКП „Зеленило Београд“ су наши најмлађи суграђани. Управо за њих смо поред постјећих 300 дечјих игралишта изградили нових, модернизованих 25 дечјих игралишта са савремним дечјим реквизитима, интензивних боја, од савремених матерјала и гуменом подлогом која амортизује пад, баш како се ради и у најразвијенијим европским градовима.

Комплетна садња дрвореда платана у Булевару краља Александра за наше Предузеће у стручном смислу, био је највећи изазов, чак у размерама Балкана, које је ЈКП „Зеленило Београд“ успешно реализовало, чиме је још једном доказало своју оспособљеност за извођење најкомпликованијих послова у овој делатности.

Од 2006. године Град је поставио приоритете на основу којих смо почели са активностима на реконструкцији слободних и зелених површина у стамбеним насељима, како би блоковско зеленило постало оаза одмора у свим деловима града. Колико је то важно говори податак да се ради о насељима и зеленим површинама изграђеним пре 40-ак година, у које се од тада ништа није улагало. Више десетина, зелених површина у стамбеним насељима, у последње време, донело је много задовољства нашим суграђанима у тим срединама, учинило услове њиховог живљења хуманијим и истовремено те делове, али и град у целини, лепшим и привлачнијим. Набројаћемо само неке од њих: Блок 33, Блок 22, Блок 7-7а, стамбено насеље у Ул. Пере Сегединаца и Земунској улици, Јужном Булевару, Ул. Драгана Ракића и Горњоградске, Ул. Витановачке, Кумодрашке и Краљевачке,Ул. Руске, Војвођанске и Скопљанске, итд.

За грађане Београда, радници „Зеленила“ постали су њихови пријатељи који долазе и у најзабаченије делове Града, како би њихов живот оплеменили и учинили га срећнијим.

© ЈКП Зеленило-Београд