ЗАПОЧЕТИ РАДОВИ НА СКВЕРУ "ВОЗАРЕВ КРСТ"

slika 1На скверу "Возарев крст", опасаном улицама Војводе Шупљикца и Милешевске, у току су радови на обнови зелене површине.
Нови плато ће бити урађен од бетонских плоча "теракот" црвене и песак жуте боје са бордуром од сивих бетонских плоча. Површина платоа износиће око 330 м2, а око платоа ће бити постављен бетонски ивичњак.
 
На скверу је предвиђено довољно места за кратак предах наших суграђана. Клупе ће бити постављене на бетонским носачима, а њихова укупна дужина износиће 29м. За обезбеђивање чистоће планирано је постављање три корпе за отпатке.
 
Заштита зелене површине од непрописног паркирања аутомобила биће извршена уградњом ограде у дужини од 140 ми постављањем 60 металних стубића. Уместо травњака, због услова средине, биће засађен покривач тла - Винка на површини од 130 м2. На делу површине око самог споменика предвиђена је садња хортезије (Hydrangea arborescens) - жбуње са веома декоративним цветовима. Као контраст, на другом делу површине биће засађен Руј (Cotinus coggygria) који има тамноцрвену боју листова и цветова.
 
Име сквера "Возарев крст" потиче од споменика који се на њему налази. Београдски штампар и књижар Глигорије Возаревић је 1847. године, на својој њиви подигао дрвени крст украшен иконама, јер се веровало да су баш на том месту спаљене мошти Светог Саве. Овај споменик се сматра једним од првих споменика у Београду. Дрвени крст којег је нагризао зуб времена је 1933. године, београдска општина заменила крстом од вештачког црвеног камена који и данас стоји на овом месту.

{ppgallery}slika 1slika 2slika 3slika 4{/ppgallery}

© ЈКП Зеленило-Београд