• Почетна
  • Новости
  • ПОЈАВА БЕЗОПАСНИХ „ВАТРЕНИХ СТЕНИЦА“ НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА БЕОГРАДА

ПОЈАВА БЕЗОПАСНИХ „ВАТРЕНИХ СТЕНИЦА“ НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА БЕОГРАДА

Pyrrhocoris apterus2Последњих дана у Београду уочена је појава „ватрених стеница“ (Пиррхоцорис аптерус) или како их грађани називају „црвених буба“, које су безопасне и углавном насељавају стабла липе у парковима, дрворедима или зелене површине између зграда. Препознатљиве су по својој црвено-црној боји са две црне тачке на крају тела и неугодном мирису.

Дужи временски период суше са високим температурама у току претходне године и блага зима каква је била ова за нама, погодовали су повећању бројности ватрених стеница. Њихов животни циклус се завршава хибернацијом, са падом спољашне температуте и смањењем дужине дана, када се скупљају на деблима и гранама, правећи заједнице са по више стотина хиљада јединки, након чега се активирају са првим сунчаним и топлијим данима.

Не сматрају се штетним организмима, јер не оштећују стабла, већ их користе само као станиште, а нису опасносне ни по здравље људи и животиња, јер их не уједају и не преносе паразите и болести. Овим организмима крила су срасла и не могу да лете, већ ношене ветром упадају у станове или са грана које додирују зграду, што представља непријатност.

vatrene steniceЈКП „Зеленило Београд“ редовно прати присуство „ватрених стеница“ на стаблима у парковима, дрворедима и на зеленим површинама. Према Програму редовног одржавања јавних зелених површина, Служба за екологију и заштиту јавног зеленила не врши хемијско третирање стабала у оквиру стамбених насеља из безбедоносних разлога. Третирање се избегава услед велике могућности контаминације животне околине, већ само у појединачним случајевима, на основу озбиљности проблема, а узимајући у обзир и техничку изводљивост третирања (прилаз прскалице, близина зграде, фрекветност и др.).
ЈКП „Зеленило Београд“

© ЈКП Зеленило-Београд