ЕЛЕКТРОНСКА БАЗА ПОДАТАКА ЗА СВА ДЕЧЈА ИГРАЛИШТА

Једна од новина, када је Београд у питању, а која је почела да се реализује од 2011. године, су теретане на отвореном и то, углавном, у оквиру или тик уз паркове и дечја игралишта.

Та пракса је настваљена и у 2012. години, а наставиће се и у овој години. Нема општине на којој не постоји барем један фитнес центар на отвореном, наводи Владимир Богићевић, директор ЈКП „Зеленило Београд” и најављује да ће справе и дечји реквизити бити домаће производње, јер до сада није било домаћих произвођача.

- Ове године ћемо почети да производимо дечје реквизите сами у нашим радионицама, по идеји нашег пројектног бира и столарско-браварске радионице. Биће то нова линија реквизита која ће заменити по дизајну већ вишедеценијски старе и превазиђене и надам се да ћемо у врло блиској будућности бити у могућности да направимо презентацију онога што „Зеленило Београд” може да направи – каже Богићевић.

Стање дечјих игралишта директор „Зеленила” оценио је добрим, уз апел суграђанима да их чувају, али и најавио нову методологију у одржавању и праћењу стања на терену.

- Уводимо софтвер којим ћемо пратити стање на сваком дечјем игралишту. То практично значи да ће свако игралиште у граду имати своју „личну карту” у електронском облику, свој број и једноставним кликом ће се долазити до података о њему. Сваки реквизит ће такође бити означен својим инвентарским бројем и тестирање опреме ће се радити на свака три месеца, што подсетићу, представља и стандарде који се примењују и у Европској унији. Свако будуће ново игралиште биће одмах атестирано, а за досадашња ће нам ипак бити потребан одређени период јер их има око 1080, са укупно 6.000 различитих дечјих справа – каже први човек „Зеленила”.

Говорећи о потреби изградње нових игралишта и захтевима грађана за уређење зелених површина, Богићевић је подсетио да је најбржи начин да се дође до реализације тај да се о таквој потреби обавесте представници месних заједница, након чега „Зеленило Београд” заједно са представницима општинa и градског Секретаријата за комуналне и стамбене послове прави план приоритета. До сада је предвиђено стотинак локација, што би значило да ће свака градска општина током 2013. године добити десетак нових уређених површина. Ове године биће реализован и пилот пројекат ископа бунара на зеленим површинама око „Београдске арене”, чијом водом ће оне бити заливане, са идејом уштеде воде „Београдског водовода и канализације”, а на тај начин ће велики број зелених површина бити констатно освежаван и негован, без превеликих трошкова.

© ЈКП Зеленило-Београд