Новости

Жардињере и цветњаци у новом сјају

ЈКП „Зеленило-Београд“, Београд започело је радове на садњи сезонског цвећа у жардињерама и у цветњацима широм Београда. Пажљивим одабиром врста и боје цвета, као и локација на којима се сади сезонско цвеће и његовим редовним одржавањем, „Зеленило“ се труди да Београђанима улепша сваки нови дан и сваку шетњу кроз београдске улице.

У цветњацима, цветним лејама и на партерима, на територији 10 градских општина биће засађено више од 350.000 комада летњег цветног расада.

На зеленим површинама највише ће бити засађено салвије (Salvia), кадифе (Tagetes), винке (Vinca), Алисума (Alyssum) и бегоније- (Begonia). Палета боја сезонског цвећа протеже се од беле, преко жуте, наранџасте, црвене, розе, љубичасте, до плаве.

Највећи број цветова красиће општину Стари град – око 90.000 комада. На Новом Београду и у Земуну биће засађено преко 82.000, а не заостаје ни Савски венац са близу 55.000 цветова. На општини Палилула биће засађено 45.200 комада сезонског цвећа.

У урбаним срединама у којима преовлађују бетон и асфалт, зеленило је неопходно. Све зелене површине, без обзира на њихову величину су свакако допринос здравијем и лепшем животу.  

У том смислу одређено место и значај припада и жардињерама у граду. Оне немају само значај са аспекта очувања и унапређења човекове животне средине већ у великој мери доприносе лепшем изгледу простора али имају и своју практичну функцију. Обезбеђују раздвајање саобраћајних трака и имају улогу заштите одрећених површина у граду - тргова, скверова, посебних градских зона, тротоара итд.

Настави са читањем

Третирање стабала против болести

ЈКП „Зеленило – Београд”, Београд обавештава грађане да ће у ноћи између уторка и среде 21. и 22. маја, у улици Булевар краља Александра, на потезу од Цветкове пијаце до Народне скупштине, као и на Тргу Николе Пашића вршити превентивно хемијско третирање дрворедних стабала против фитопатогених гљива као и фолијарну прихрану дрворедних стабала.

У истом периоду биће третирана дрворедна стабла кестена у улици Грчића Миленка,  стабла платана у улицама Северни булевар и Вишњичка као и третирање групације кедрова у Бајфордовој шуми. 

Настави са читањем

ЈКП „Зеленило-Београд“ учествовало у едукативној радионици за основце

ЈКП „Зеленило-Београд“ учествовало је у пројекту „Зелена школа“ који је покренула Организација URBAN RIGHTS из Београда, уз подршку Градског секретеријата за заштиту животне средине града Београда.

Настави са читањем

Почиње постављање висећих саксија са цвећем на стубове јавне расвете

ЈКП "Зеленило-Београд"  ће у недељу, 21. априла започети радове на постављању висећих саксија са цвећем на стубове јавне расвете на градским саобраћајницама.

У недељу ће се, у периоду  од 7:30 до 14:30 часова, постављати саксије на потезу Аутопута од Душановачке пијаце ка Ласти, у смеру ка Нишу. За време извођења радова биће повремено затварана за саобраћај брза трака на аутопуту.

Настави са читањем

ЈКП „Зеленило-Београд“ имало представника на 32. Београдском маратону

Наш колега Слађан Денковић, из Сектора изградње, учествовао је на Београдском маратону који је одржан 14. априла. Слађан је истрчао полумаратон (21 км) за време 2:02 сата.

Настави са читањем

Посетите нас на сајму хортикултуре

ЈКП „Зеленило-Београд“  и ове године традиционално учествује на 24. Сајму хортикултуре у Београду. Сајам хортикулутуре „Beoplantfair“ са темом „Башта у срцу града“ ће бити одржан у периоду од 04. до 07. априла 2019. на Београдском сајму у хали бр. 5.

Настави са читањем

© ЈКП Зеленило-Београд