Новости

Нови цветњак у облику натписа „Земун“

Завршени су радови на изради и формирању цветњака у облику натписа „Земун“, на шкарпи испред споменика „Стара Железничка станица“, не Кеју ослобођења у Земуну.

Цветњак је формиран на шкарпи, испред споменика, ка реци Дунав од сезонског цвећа, што ће омогућити сталну промену колорита из сезоне у сезону. Посађено је 2.715 комада летњег цветног расада -бегоније црвене боје, на укупној површини од 54м2. 

Травната површина око цветњака обновљена је постављањем травног бусена, на укупној површини од 636м2, а уграђен је и аутоматски заливни систем.

Још 2013. године, започели смо са оваквим начином улепшавања зелених површина. Прва локација на којој је извршена садња цвећа у облику натписа била је на Аутопуту. Цвећем је исцртан грб Београда и исписан назив главног града. Овај грб налази се дуж шкарпе на Новом Београду, у нивоу Генекс куле и у њега је уграђено око 3.000 сезонског цветног расада.

Други овакав симбол је цветна застава Србије која се налази на шкарпи поред искључења са аутопута у насеље Бежанијска коса.  Површина овог цветњака износи 7000 квадратних метара.

Недалеко од тог места, такође на аутопуту, у нивоу са СЦ „11.април“ цветним словима исписан је назив „Србија“ , такође цвећем у бојама наше заставе.

Са овом темом направљен je и цветњак на шеталишту уз леву обалу Саве на потезу између моста „Газела“ и Бранковог моста, са новобеоградске стране. Цветна површина формирана је из три дела- два дела цветне површине су у облику и бојама заставе Србије, а између њих је ћириличним словима цвећем исписано „Србија“. Читава зона цветњака је дугачка 37 и широка 6 метара. Укупно је засађено 4 806 цветова.

Сви ови цветњаци изгледају импозантно, и истичу симболе Београда и Србије мењајући изглед површина на којима се налазе.

ЈКП „Зеленило-Београд“, сталним новим цветним решењима и њиховим континуираним одржавањем улепшава град, чини га пријатнијим за живот суграђана, али се и труди се да уређене зелене површине буду најлепша слика Београда коју гости града понесу са собом.

Интервенције ЈКП "Зеленило-Београд"

У улици Краља Петра код бр. 47, у дрворедном низу кестена,  ЈКП „Зеленило-Београд“ је у склопу радова предвиђених Програмом редовног одржавања зелених површина, који се изводе у оквиру спровођења мера неге на стаблима извршило уклањање сувог небезбедног стабла кестена. На истом садном месту је посађено ново школовано стабло исте врсте, висине 4м и пречника 6 цм.

Данас је у току дана, у улици Мике Аласа код бр. 22 дошло до прелома стабла врбе, пречника око 40 цм, које се налази у непосредној близини дечијег игралишта. Из безбедносних разлога стабло врбе ће бити уклоњено и уместо њега биће засађено ново стабло  жалосног дуда пречника 3 цм и висине 2м.

Настави са читањем

Изабрани победници у Акцији "За зеленији Београд"

ЈКП “Зеленило-Београд”, Београд је данас доделило захвалнице и награде победницима и учесницима акције „За зеленији Београд“ на завршној свечаности проглашења победника на Малом Калемегдану. Догађају су присуствовали градоначелник Београда др Зоран Радојичић,  генерални, директор ЈКП „Зеленило-Београд“ Слободан Станојевић, као  и многи други градски функционери.

Том приликом градоначелник је доделио награде и захвалнице појединцима који су уређењем балкона, дворишта и зелених површина дали допринос здравијем, зеленијем и лепшем Београду.

Настави са читањем

Обавештење о радовима

ЈКП „Зеленило-Београд“ ће сутра (22.07.2021. год.) извршити уклањање сувог стабла кестена у Карађорђевом парку.

Ови радови се изводе у оквиру радова који су предвиђени Програмом редовног одржавања зелених површина ЈКП „Зеленило-Београд“.

Интервенција се врши у складу са чланом 15., Одлуке о уређењу и одржавању паркова зелених и рекреационих површина (Сл. лист града Београда бр. 12/01 , 15/01 , 11/05 , 23/05 , 29/07 - др. пропис, 2/11 , 44/14 , 17/15 , 35/15 , 19/17 , 26/19)  по којој је Предузеће дужно да са јавне зелене површине из тачке 1-9. члана 2. ове одлуке, према годишњем програму, уклања стабла или делове стабала, која су сува, оболела, физиолошки презрела, са аспекта безбедности критична (стабла у процесу изваљивања, ризично нагнута, високо израсле крошње и сл.), оштећена од елементарних непогода, саобраћајног удеса и сл., као и да примењују редовне мере неге.

Обавештење: Уклањање три сува стабла у улици Мике Аласа

ЈКП „Зеленило-Београд“ ће сутра (15.07.2021. год.) извршити уклањање три сува стабла са локације Миле Аласа 26-28 и то стабло липе, јавора и ораха.

Ови радови се изводе у оквиру спровођења мера неге на стаблима који су предвиђени Програмом редовног одржавања зелених површина ЈКП „Зеленило-Београд“.

Стабла се уклањају јер су сува са видљивим фитопатолошким и ентомолошким оштећењима и као таква  представљају ризик по пролазнике и околину, посебно имајући у виду да се налазе у близини стамбених зграда.

Настави са читањем

Уклањање сувих грана и стабала у парку Калемегдан које представљају ризик по пролазнике и околину

ЈКП „Зеленило-Београд“ ће од сутра (13.07.2021. год.) започети радове на сечи сувих грана и сечи сувих стабала у парку Калемегдан.

Ови радови се изводе у оквиру спровођења мера неге на стаблима који су предвиђени Програмом редовног одржавања зелених површина ЈКП „Зеленило-Београд“.

Стабла се уклањају јер су сува са видљивим фитопатолошким и ентомолошким оштећењима као и видљивом трулежи, а с обзиром да се налазе у близини дечјих игралишта и пешачких стаза у једном од најпосећенијих паркова у граду, представљају ризик по пролазнике и околину.

Настави са читањем

© ЈКП Зеленило-Београд