Новости

„Зеленило“ започело садњу цвећа у жардињерама и цветњацима широм града

ЈКП „Зеленило-Београд“ је започело радове на садњи сезонског цвећа у цветњацима широм града. За потребе овогодишње пролећне садње цвећа у расадницима предузећа је произведено око 400.000 комада цветног расада.

На 12 хектара производних површина на отвореном, и 7.000м² под стакленицима, у расадницима ЈКП “Зеленило-Београд“  производња садног материјала траје непрестано током целе године. На годишњем нивоу произведе се преко 800.000 комада цветног расада, који запослени у Предузећу посаде на јавним зеленим површинама у цветњацима и цветним лејама на територији 10 градских општина.

Од сетве семена до готове биљке потребно је три до четири месеца свакодневне неге у расаднику. Пролећни расад се производи од фебруара до маја када почиње његова садња на зеленим површинама. После припреме леја и расадника за поновну производњу, од средине јула почиње сетва јесењег расада која се врши до краја септембра.

Пажљивим одабиром врста и боје цвета, као и локација на којима се сади сезонско цвеће и његовим редовним одржавањем, „Зеленило“ се труди да Београђанима улепша боравак на зеленим површинама и на београдским улицама.

На зеленим површинама највише ће бити засађено салвије (Салвиа), кадифе (Тагетес), винке (Винца), и бегоније - (Бегониа) и мушкатле (Пеларгониум) Палета боја сезонског цвећа протеже се од беле, преко жуте, наранџасте, црвене, розе, љубичасте, до плаве.

Највећи број цветова красиће општину Стари град, Палилулу, Нови Београд и Савски венац.

У градским улицама у којима преовлађују бетон и асфалт, зеленило је неопходно. Све зелене површине, без обзира на њихову величину су свакако допринос здравијем и лепшем животу.  У том смислу одређено место и значај припада и жардињерама, као и својеврсним зеленим зидовима формираним постављањем сакција са цвећем на најпрометнијим саобраћајницама у граду.

Оне немају само значај са аспекта очувања и унапређења човекове животне средине већ у великој мери доприносе лепшем изгледу простора. Такође имају и своју функцију- обезбеђују раздвајање саобраћајних трака и улогу заштите одрећених површина у граду- тргова, скверова, посебних градских зона, тротоара итд. ЈКП „Зеленило-Београд“ води бригу о 3672 жардињере различитог облика и величине, као и о 14250 сакција постављених на ограде разделних трака.

Наравно, без адекватне неге опстанак цвећа у градским условима био би скоро немогућ. Нега засађеног сезонског цвећа састоји се од сталне контроле цветњака, заливања, примене средстава за прихрану и заштиту, уклањања прецветалих цветова, уклањања коровских врста, окопавања цветног засада и по потреби замене оштећених биљака.

 ЈКП “Зеленило-Београд" сезонском заменом цветног расада уз много труда и улагања обезбеђује увек леп и атрактиван изглед зелених површина у Београду.

 

                                         

ЈКП „Зеленило-Београд“ узело учешће у пројекту „Не коси још лоло“ – Београдски пчелари предлажу шареније зелене површине у градовима

Симболично, на Дан планете Земље, у Београду започиње пилот пројекат „Не коси још лоло“ који ће по угледу на светске метрополе применити другачији начин кошења и одржавања зелених површина у градовима. Иницијативу је покренуо „Bee Center“, пчеларски центар из београдских Силоса, а пројекат се реализује у сарадњи са ЈКП „Зеленило-Београд“, уз подршку амбасаде Холандије у Београду, земље које предњачи у овом пољу.

Настави са читањем

ЈКП „Зеленило-Београд“ озеленило град са никад већим бројем стабала

ЈКП „Зеленило-Београд“,  је свих претходних година садило више од 5000 стабала широм престонице. Ове године, тај број је вишеструко увећан, па је град богатији за 17.114 стабала, чиме смо постигли рекорд са највећим бројем садница посађених у току једне садне сезоне.

Настави са читањем

© ЈКП Зеленило-Београд