• Почетна
  • Делатности
  • Заштићена природна добра

Заштићена природна добра

Топчидерски парк

Топчидерски парк је један од најстаријих паркова у Београду. Простире се на површини од око 13 хектара, у долини Топчидерске реке. Топчидер на турском значи – топчијска, артиљеријска долина. Овај парк представља први европски обликован парковски простор у Србији. Као узор у време његовог настајања послужили су простори надомак средњеевропских градова, који су припадали дворовима; слободно укомпоновани у природу, али са култивисаном формом.

Настави са читањем

Пионирски парк

Пионирски парк

Пионирски парк, укупне површине 3ha 60a 13m2, налази се у најужој централној зони Београда, која представља културно, управно-административно и трговачко седиште престонице. Данашњи Пионирски парк, а некадашња Дворска башта, чини заштићену околину непокретних културних добара: зграде Старог двора - данас зграда Скупштине града Београд и Новог двора - данас седиште председника Републике Србије. Парк са широм околином заузима важно место урбаног ткива Београда и заједно са дворским здањима представља културно-историјско наслеђе које сведочи о догађајима посебно битним за развој државе и града током прошлих векова.

Настави са читањем

Заштићена природна добра-појединачна стабла

Заштићена природна добра-појединачна стабла

На подручју града Београда тренутно се налази 28 заштићених стабала од којих она најстарија представљају својеврсну хортикултурну баштину Београда а њиховом заштитом, очувањем и унапређењем управља ЈКП ”Зеленило-Београд”, Београд

Настави са читањем

  • 1
  • 2

© ЈКП Зеленило-Београд