Паркови

Топчидерски парк

Топчидерски парк је један од најстаријих паркова у Београду. Простире се у долини Топчидерске реке. Топчидер на турском значи – топчијска, артиљеријска долина. Овај парк представља први европски обликован парковски простор у Србији. Као узор у време његовог настајања послужили су простори надомак средњеевропских градова, који су припадали дворовима, слободно укомпоновани у природу, али са култивисаном формом.

Настави са читањем

Пионирски парк

Пионирски парк, укупне површине 3ha 60a 13m2, налази се у најужој централној зони Београда, која представља културно, управно-административно и трговачко седиште престонице. Данашњи Пионирски парк, а некадашња Дворска башта, чини заштићену околину непокретних културних добара: зграде Старог двора - данас зграда Скупштине града Београд и Новог двора - данас седиште председника Републике Србије. Парк са широм околином заузима важно место урбаног ткива Београда и заједно са дворским здањима представља културно-историјско наслеђе које сведочи о догађајима посебно битним за развој државе и града током прошлих векова.

Настави са читањем

Академски парк

Академски парк

Академски парк налази се у старом језгру Београда,  на Студентском тргу, између Улице Васине и самог трга.

Простор трга уклапао се у доба Римљана у састав цивилног насеља Сингидунума. О изгледу и намени овог простора у средњем веку нема много података. У доба аустријске власти у Београду, у 18. веку, био је намењен војним вежбама, а за време Турака служио је за молитве,али и као гробље које се ту задржало до шездесетих година 19. века. У његовој близини биле су куће најзначајнијих Турака, џамије, турбети, ханови и друге јавне грађевине.

Настави са читањем

© ЈКП Зеленило-Београд