Безбедност дечијих игралишта

Дечија игралишта су битни објекти заједнице који поред игре и физичке активности омогућавају социјалну интеграцију и интелектуални развој деце.
Дечије игралиште на Малом Калемегдану
Дечије игралиште на Малом Калемегдану

ЈКП ”Зеленило-Београд”, Београд се труди да нашим најмлађим суграђанима обезбеди безбедну и безбрижну игру на за то, само њима намењеним површинама.

Основали смо посебну службу која се стара о безбедности дечијих игралишта. Користећи стандарде за оцењивање безбедности дечијих игралишта омогућавамо деци да искусе све чари игре на начин који спречава повреде са онеспособљавајућим исходом,а у исто време дозвољава да деца искусе одређену дозу ризика која позитивно утиче на њихов развој. Ипак, овим се не може уклонити свака могућност повреде.

Да би контрола дечијег игралишта могла да се реализује према важећем Правилнику о безбедности дечијих игралишта и референтним стандардима потребно је да нам доставите „Захтев за преглед дечијег игралишта“ који можете преузети ОВДЕ

НАДЗОР РОДИТЕЉА ИЛИ СТАРАТЕЊА ЈЕ НЕОПХОДАН И ПРЕСУДАН ЗА СМАЊЕЊЕ ПОВРЕДА, ПОГОТОВУ ЈАКО МАЛЕ ДЕЦЕ.

Свеобухватна контрола безбедности дечијих игралишта коришћењем одредби Правилника о безбедности дечијих игралишта и следећих референтних стандарда:

  • SRPS EN 1176-1: Општи безбедносни захтеви и методе испитивања
  • SRPS EN 1176-2: Додатни специфични безбедносни захтеви и методе испитивања за љуљашке
  • SRPS EN 1176-3: Додатни специфични безбедносни захтеви и методе испитивања за тобогане
  • SRPS EN 1176-4: Додатни специфични безбедносни захтеви и методе испитивања за жичаре
  • SRPS EN 1176-5: Додатни специфични безбедносни захтеви и методе испитивања за вртешке
  • SRPS EN 1176-6: Додатни специфични безбедносни захтеви и методе испитивања за опрему за њихање
  • SRPS EN 1176-7: Упутство за уградњу, контролу, одржавање и коришћење
  • SRPS EN 1176-10: Додатни специфични безбедносни захтеви и методе испитивања за потпуно затворену опрему за игру
  • SRPS EN 1176-11: Додатни специфични безбедносни захтеви и методе испитивања за просторне мреже
  • SRPS EN 1177: Одредивање критичне висине пада

bdi-2

Обухвата:

Прелиминарну контролу
Провера обухвата контролу пројектне и/или радионичке документације за израду игралишта/реквизита. Обавља се на захтев пројектаната и/или корисника игралишта/реквизита.
Прву контролу – пре предаје на коришћење
Провера обухвата контролисање свих безбедносних и функционалних карактеристика сагласно референтним стандардима. Обавља се пре предаје игралишта на коришћење.
Редовну контролу – током коришћења
Провера обухвата контролисање функционалности, безбедности и стабилности опреме. Обавља се периодично у зависности од препоруке произвођача опреме/реквизита
Ванредну контролу
Провера обухвата само реквизите и опрему оштећену услед временских непогода, дотрајалости или оштећења насталих физичком силом, након извршене поправке.

На сајту ЈКП "Зеленило-Београд" доступан је списак контролисаних и игралишта са важећим сертификатом од када је Решењем Министарства привреде извршен је упис ЈКП „Зеленило-Београд“, Београд  у регистар именованих тела за спровођење оцењивања усаглашености дечијих игралишта. Списак свих контролисаних дечијих игралишта можете  видети овде.

Списак дечјих игралишта контролисаних у последњих 12 месеци можете видети овде.

Примедбе, жалбе и рекламације

Физичка лица

Све примедбе и жалбе на рад наших екипа за контролу игралишта можете упутити електронском поштом на адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. или радним даном од 7,30 до 15,30 на телефон 011/2630-506.

Правна лица

Евентуалне рекламацијe на достављене извештаје о контроли дечијих игралишта (за правна лица) можете у писаној форми доставити на адресу:

ЈКП ”Зеленило-Београд”, Београд
За Службу за атестирање и контролу
Сурчински пут 2
11070 Нови Београд

Или путем електронске поште на адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Поред ваших примедби рекламација треба да садржи број и датум извештаја о контроли и предмет контроле.

Поступак са рекламацијама:

Физичка лица

Све примедбе и жалбе на рад наших екипа за контролу игралишта можете упутити електронском поштом на адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. или радним даном од 7,30 до 15,30 на телефон +381 11 2630 506. Свака примедба или жалба поред предмета примедбе треба да садржи датум, време и приближну адресу када је узрок за примедбу настао. Миломо Вас да наведете вашу e-mail или поштанску адресу да би могли да Вам одговоримо.

Правна лица

Евентуалне рекламацијe на достављене извештаје о контроли дечијих игралишта достављају се у писаној форми на адресу:

ЈКП ”Зеленило-Београд”, Београд
За Службу за атестирање и контролу
Сурчински пут 2
11070 Нови Београд

Или путем електронске поште на адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.. Поред ваших примедби рекламација треба да садржи број и датум извештаја о контроли и предмет контроле. Рекламације правних лица ће се сматрати валидним искључиво ако је оверена и потписана од стране овлашћеног заступника правног лица.

Одговор на рекламацију

На сваку рекламацију ЈКП Зеленило-Београд, Служба за атестирање и контролу ће у писменој форми одговорити најкасније у року од десет радних дана. Као први дан рока одређеног за доношење одлуке о рекламацији сматра се први радни дан после дана пријема рекламације.

© ЈКП Зеленило-Београд