Почела обнова Земунског парка

Print Friendly, PDF & Email

Градоначелник Београда Синиша Мали, генерални директор ЈКП „Зеленило Београд“ Слободан Станојевић  и председник општине Земун Дејан Матић и обишли су недавно започете радове на санацији Земунског парка.

„Радови који се изводе у највећем парку у Земуну су вредности око 60 милиона динара. До краја године парк ће бити потпуно другачији. Средићемо све стазе, заменићемо клупе, биће направљено још једно дечје игралиште, прорадиће све три чесме које се налазе у парку, а два споменика ће бити осветљена. Ово ће бити  још једна зелена оаза где ће најмлађи и старији суграђани моћи да проведу своје слободно време. Ово је само део активности на уређењу површина у нашем граду. Тренутно се ради и парк „Ушће“ и Пионирски парк. Желим да деца у нашем граду проводе што више времена напољу, у сигурном и безбедном окружењу, због чега су игралишта израђена по најновијим стандардима и савременим реквизитима. Ове године је град у уређење паркова уложио више од 700 милиона динара, док за наредну годину планирамо да издвојимо још више новца за ову сврху.“ –рекао је Синиша Мали.

Највећи парк у Земуну- Градски парк је део заштићене просторно културно – историјске целине „ Старо језгро Земуна„. У њему се налазе заштићени примерци стабала тисе као и четири групације кавкаске птерокарије.

Посебан бисер по коме се Земун препознаје је свакако Земунски парк. Данас овде видимо како су иницијативе грађана и свакодневни разговори уродили су плодом, па смо наишли и на разумевање градоначелника. На сваком кораку, не само у Земуну, види се колико град улаже у уређење зелених површина и инфраструктурне радове. – рекао је председник општине Земун. 

Стазе,  застори и ободна степеништа у парку ће бити потпуно реконструисани.  Површина која ће бити обновљена заузима 23.784 м².

Новопланираним решењем простор парка ће бити функционално уобличен и максимално прилагођен већем броју корисника. Постојећа матрица парка, као и постојећи садржаји ће бити задржани. Планирана је изградња и једне нове стазе, која треба да обезбеди неометану пешачку комуникацију ка Вртларској улици, на месту где се налази пешачки прелаз и семафор за пешаке.

Биће извршени и радови на санацији дечјег игралишта у оквиру парка (600 м2). Планирано је уклањање старих дечијих реквизита, рушење постојећег пешчаника и формирање новог дечијег игралишта. Застор дечијег игралишта биће израђен од гумених плоча површине 347м2.

Део површине око игралишта издвојен је за постављање клупа за седење намењен родитељима и пратиоцима деце. Прилаз простору биће омогућен са све три стране према пешачким парковским стазама.

На дечијем игралишту планирано је постављање дечијих реквизита из програма ЈКП “Зеленило-Београд“. Биће уграђено укупно седам реквизита: пењалице, две клацкалице, две њихалице, две љуљашке и једне вртешке. На игралишту ће бити постављено шест клупа и три корпе за отпатке.

Простор игралишта ће бити визуелно издвојен формирањем живе ограде у дужини од 50м. Око игралишта предвиђена је садња ниских лишћара жалосне форме дуда Morus alba "Pendula" и јоргована Syringa vulgaris по 3 комада.

Обнова травњака сетвом семена извршиће се на површини од 189,00 м2.

Парковски мобилијар ће бити замењен новим. Планирано је постављање 80 нових клупа и 35 ђубријера. Биће израђена и једна полукружна клупa око стабла са металном конструкцијом и чамовим лајснама.

Након завршених радова на поправкама стаза и палтоа, биће обновљени травњаци, сетвом травног семена у свим зонама грађевинских радова. Укупна површина травњака који ће бити обновљен је 9.927 м².

© ЈКП Зеленило-Београд